Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Σοκολατένιος κορμός με χιόνι






Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος 25 λεπτά
Για 8 άτομα

Υλικά
Για το παντεσπάνι
175γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
6 μεγάλα αυγά χωρισμένα
2 κούπες ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
12 κουτ. σούπας πραλίνα φουντουκιού
750γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα
4 κουτ. σούπας κονιάκ
Για τη διακόσμηση
300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Άχνη ζάχαρη



Εκτέλεση

Ετοιμάστε το παντεσπάνι. Χτυπήστε τα κροκάδια με τη ζάχαρη άχνη, ώσπου να ασπρίσουν. Λιώστε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα κουβερτούρα. Προσθέστε τα κροκάδια μέσα στη σοκολάτα και ανακατέψτε να ενωθούν. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα απαλή και ενώστε την με απαλές κινήσεις με το μείγμα σοκολάτας. Βουτυρώστε ένα ταψί και στρώστε αντικολλητικό χαρτί. Απλώστε τη ζύμη και ψήστε το παντεσπάνι για 20 με 25 λεπτά στους 180ο C.
Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά, αναποδογυρίστε το σε πετσέτα, πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη άχνη και τυλίξτε το σε ρολό. Αφήστε να κρυώσει εντελώς. Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το με το ταψί στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το μασκαρπόνε, την πραλίνα φουντουκιού και το κονιάκ. Μεταφέρετε το παντεσπάνι σε πάγκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ξετυλίξτε το. Απλώστε τα 2/3 από τη σοκολατένια κρέμα επάνω στην επιφάνεια του και τυλίξτε το με προσοχή και πάλι σε ρολό. Καλύψτε τον κορμό με την υπόλοιπη κρέμα και διακοσμήστε με φλούδες σοκολάτας και ζάχαρη άχνη.

Πηγή: Περιοδικό «Real Food»