Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Ψητό χοιρινό ρολό με κρεμμύδια και κρέμα







Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 40 λεπτά
Για 6 άτομα

 Υλικά
1 κιλό χοιρινή κόντρα χωρίς κόκκαλο, σε ένα ενιαίο κομμάτι
4 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, φρέσκο ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
8 φέτες μπέικον
20 κρεμμυδάκια για στιφάδο
100φρ. καπνιστή πανσέτα
1 ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Χαράξτε το κρέας σε διάφορα σημεία. Ανακατέψτε το σκόρδο με το δεντρολίβανο, το μαραθόσπορο, το αλατοπίπερο και 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Αλείψτε το κρέας και βάλτε λίγο από το μείγμα στις εγκοπές. Καθαρίστε τα κρεμμυδάκια και ψιλοκόψτε την πανσέτα. Τυλίξτε το κρέας με τις φέτες του μπέικον και δέστε το με ένα σπάγκο.
Βάλτε το κρέας σε ένα ταψί με τα κρεμμυδάκια, το κρασί και την ψιλοκομμένη πανσέτα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250ο C, για 30 λεπτά, βάλτε το ταψί με το κρέας, αφήστε το στους 250ο C, για 10 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 120ο C, και ψήστε το για 1 ώρα και 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε το φούρνο.
Όταν ψηθεί, βγάλτε το ταψί και αδειάστε τη σάλτσα που σχηματίστηκε σε μια μικρή κατσαρόλα. Βράστε τη σάλτσα για λίγο μέχρι να μείνει περίπου ½ φλιτζάνι. Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με το κορνφλάουρ, αλατίστε και ρίξτε το στη σάλτσα. Αφήστε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και περιχύστε με τη σάλτσα το κρέας και τα κρεμμυδάκια. Σερβίρετε αμέσως.


Πηγή: Περιοδικό «extra Gourmet Κυριάκάτικης Ελευθεροτυπίας»