Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Τραχανόπιτα




Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 8 άτομα 


Υλικά
5 χωριάτικα φύλλα για πίτες
2 φλιτζ. τραχανά ξινό
¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ντομάτα σε κύβους
3 αβγά
1 φλιτζ. γάλα εβαπορέ
250γρ. φέτα, τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο για άλειμμα


Εκτέλεση

Βράζετε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τον σουρώνετε. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τον τραχανά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε την ντομάτα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το γάλα και τα τυριά. Δοκιμάζετε το αλάτι και προσθέτετε μπόλικο πιπέρι. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Ρίχνετε από πάνω το μείγμα του τραχανά και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, για 1 ώρα.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Σιμώνη Καρίφη