Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Λαχανόρυζο





Χρόνος προετοιμασίας 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 35 λεπτά
Για 6 άτομα
  

Υλικά
1 λάχανο μεγάλο, χοντροκομμένο
1 νεροπότηρο ρύζι για γεμιστά
½ κιλό ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτ. σούπας πελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 πράσα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. τσαγιού σέλερι ψιλοκομμένο
3 καρότα μέτρια, σε ροδέλες
1/3 νεροπότηρου ελαιόλαδο
3 νεροπότηρα ζωμό λαχανικών
1 πρέζα ζάχαρη
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Καθαρίζετε το λάχανο από το χοντρό κοτσάνι και το χοντροκόβετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο για 5 λεπτά. Ρίχνετε τις ντομάτες και, όταν πάρουν βράση, προσθέτετε το λάχανο, το σέλερι, το καρότο και τη ζάχαρη. Τα σοτάρετε για μερικά λεπτά και προσθέτετε το ρύζι και το ζωμό λαχανικών.
Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να φουσκώσει το ρύζι, περίπου 20 λεπτά. Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται. Τέλος, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και το αφήνετε να μισοκρυώσει πριν το σερβίρετε.


Πηγή: Περιοδικό «Olive», Σιμόνη Καφίρη