Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Τσουκνιδόπιτα




Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 1 ταψί 30εκ.




Υλικά
Για το φύλλο
4 ποτ. νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ ποτ. νερού ελαιόλαδο και 4 κουτ. σούπας για τα φύλλα
½ ποτ. νερού λευκό κρασί
1 ποτ. νερό
1 αυγό
½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
½ κιλό τσουκνίδες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
½ κιλό σπανάκι ή σέσκουλα, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
2 πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το φύλλο. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με ένα πιρούνι να αφρατέψει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι, το χτυπημένο αυγό, το νερό, το κρασί και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
Πλένουμε τις τσουκνίδες, το σπανάκι και τον άνηθο και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη, μαζί με τα πράσα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη. Κάθε φύλλο θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό και η διάμετρός του να μην ξεπερνά αυτή του ταψιού. Λαδώνουμε το ταψί με ένα πινέλο και απλώνουμε μέσα τρία από τα φύλλα, λαδώνοντας το καθένα και καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού, ενώ οι άκρες να βγαίνουν λίγο απέξω.
Απλώνουμε τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα οποία αλείφουμε επίσης με λάδι. Αν τα φύλλα εξέχουν πολύ από το ταψί, τα κόβουμε λίγο και πιάνουμε τις άκρες τους και τις στρίβουμε προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσουν ένα κορδόνι γύρω – γύρω στην πίτα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας νερό και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου