Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Φασολάδα Μεξικάνικη





Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 40 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
4 φλιτζ. τσαγιού μικρά ξερά άσπρα φασόλια
50ml. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας κόκκινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1lt. ζωμό λαχανικών
1φλιτζ. τσαγιού αρακά
2φλιτζ. τσαγιού καλαμπόκι
½ φλιτζ. τσαγιού πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
½ φλιτζ. τσαγιού πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
½ φλιτζ. τσαγιού κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας χυμό λάιμ ή λεμονιού
αλάτι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε καλά, τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν 2 βράσεις, τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε πάλι κρύο νερό, που να τα καλύπτει αρκετά.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας καλά τα πρώτα 30 λεπτά, μέχρι το νερό να μείνει εντελώς διαυγές. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τα φασόλια για περίπου 1 ½  ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουμε, αλατίζουμε και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα. Στραγγίζουμε καλά τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ½ λεπτό, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα στραγγισμένα φασόλια, την καυτερή πιπεριά και το μαϊντανό. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι τα φασόλια να γυαλίσουν καλά. Σβήνουμε με το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Αποσύρουμε και πολτοποιούμε τη σούπα στο μούλτι σε δόσεις. Αν έχουμε ραβδομπλέντερ, πολτοποιούμε και μέσα στην κατσαρόλα. Αν είναι πολύ πυκνή, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζεστό ζωμό ή ζεστό νερό.
Ξαναρίχνουμε την σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον αρακά, τις πιπεριές, το καλαμπόκι και το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα. Ραντίζουμε με όσο χυμό λάιμ ή λεμονιού θέλουμε και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.  

Πηγή: Βιβλίο «Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου