Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κόκορας κρασάτος με γλυκόξινα κρεμμυδάκια και πιλάφι





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 30 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
1 κόκορα μεγάλο ή κοτόπουλο
½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1 μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί
2 φύλλα δάφνης
20 κόκκους μαύρο πιπέρι
10 κόκκους μπαχάρι
5 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Για τα γλυκόξινα κρεμμυδάκια
3 κουτ. ελαιόλαδο
1 κιλό  κρεμμυδάκια στιφάδου, κατεψυγμένα
¼ κούπας λευκό ξίδι
½ κούπα λευκό κρασί
½ κούπα ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
5 κόκκους μπαχάρι
Για το πιλάφι
1 ½ κούπα ρύζι μπασμάτι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
4 κουτ. αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοταρισμένο σε 3 κουτ. βούτυρο
6 κουτ. σούπας σταφίδα ξανθή, ψιλοκομμένη
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, και σοτάρετε τον κόκορα από τις 2 πλευρές. Προσθέστε το κρασί, τη δάφνη, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού, το σκόρδο, το αλάτι και το κοκκινοπίπερο. Βράζετε για 2 ώρες, εάν χρησιμοποιοίσετε κόκορα και 1 ώρα για κοτόπουλο.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το κρασί, το ξίδι, τη ζάχαρη, το θυμέρι, τη δάφνη και το μπαχάρι. Σιγοβράστε τα για 35 λεπτά, ώσπου να πήξει η σάλτσα να μείνουν με λίγο ζουμί. Φυλάξτε τα στο ψυγείο.
Βάλτε το ρύζι να σταθεί μέσα σε νερό που να το καλύπτει, για 30 λεπτά. Στραγγίστε το καλά και ξεπλύνετε το με άφθονο κρύο νερό. Βάλτε το σε κατσαρόλα με 3 κο΄΄υπες νερό και βράστε το για 3 λεπτα.
Προσθέστε τα αμύγδαλα, το κρεμμύδι, το βούτυρο, τις σταφίδες και ανακατέψτε τα με το ρύζι. Αφήστε το στην χαμηλότερη θερμοκρασία, έως ότου φουσκώσει και πιεί όλο το νερό, για 20 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με τα κρεμμυδάκια και το πιλάφι, το οποίο περιχύνουμε με το χυμό λεμμονιού.

Πηγή: Περιοδικό «Real Food»