Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τάρτα με σοκολάτα και αχλάδια





Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 1 τάρτα


Υλικά
1 πακ. σφολιάτα
200γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
200ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σούπας μέλι
2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι
5 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
1 ποτ. κρασιού γλυκό λευκό κρασί
Λίγο φιλέ αμυγδάλου καβουρντισμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι μαζί με έναν αστεροειδή γλυκάνισο και τα μισά πιπέρια. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να τραβήξει η κρέμα τα αρώματα για 5 λεπτά και παράλληλα μισολιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε την κρέμα στην κουβερτούρα αφού αφιαρέσουμε τον γλυκάνισο και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάζουμε τα αχλάδια και τα απλώνουμε στο τηγάνι. Περιχύνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το δεύτερο αστεροειδή γλυκάνισο και τα υπόλοιπα πιπέρια και βάζουμε το τηγάνι σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά να ποσαριστούν τα αχλάδια. Όταν μαλακώσουν τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μακρόστενο ταψάκι και τοποθετούμε από πάνω ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλ΄΄υψουμε και τα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβουμε με το μαχαίρι ότι περισσεύει. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τον πάτο της τάρτας, στρώνουμε από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα και αδειάζουμε πάνω φασόλια για βάρος. Προ ψήνουμε την τάρτα για 15 λεπτά και ύστερα αφαιρούμε τα φασόλια μαζί με τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η σφολιάτα.
Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και την παίρνουμε μαζί με τη λαδόκολλα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο σε σ΄χαρα και αδειάζετε μέσα τη γέμιση της σοκολάτας όσο είναι ακόμα ρευστή. όταν κρυώσει η τάρτα, κόβουμε τα αχλάδια σε φέτες λεπτές και τις απλώνουμε πάνω από τη σοκολάτα σε σχήμα ζικ ζάκ. Όταν κρυώσει εντελώς η τάρτα και σταθεροποιηθεί η σοκολάτα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζωντας με λίγο φιλέ αμυγδάλου.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ιωάννα Σταμούλου