Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Αγριογούρουνο με σύκα και δαμάσκηνα


Αγριογούρουνο με σύκα και δαμάσκηνα


Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 8 ώρες
Χρόνος αναμονής 12 ώρες
Για 8 άτομα

Υλικά
2 ½ κιλά αγριογούρουνο (προτιμότερο από μπούτι)
500ml. δυνατό μπρούσκο κρασί, κόκκινο
500ml. μαυροδάφνη
20 ξερά σύκα
20 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα 4
1 μέτρια πατάτα χοντροκομμένη
3 πράσα (το λευκό μέρος)
1 μέτριο ξινόμηλο χοντροκομμένο
1 μικρό κλωνάρι σέλερι σε φετούλες
Θαλασσινό αλάτι
1 κουταλιά μείγμα μπαχαρικών*
5 κουταλιές ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί μαζί με το κρασί, και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο C. Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Το βάζουμε στο κέντρο μιας γάστρας, το αλατίζουμε και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών. Στη μια άκρη βάζουμε όλα τα σύκα και τα δαμάσκηνα, και όλα τα άλλα υλικά γύρω γύρω. Ρίχνουμε το λάδι και τα κρασιά από τη μαρινάδα. Τοποθετούμε το καπάκι και κλείνουμε με διπλό αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο το σημείο που ενώνεται το καπάκι με τη γάστρα. Το πιέζουμε να μείνει ερμητικά κλεισμένο και να μην εξατμίζονται τα υγρά. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο στους 220ο C. Μετά από 1 ώρα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 100ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8 ώρες ακόμα.
Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε το κρέας σε πιατέλα ή ξύλο και γύρω γύρω βάζουμε τα σύκα και τα δαμάσκηνα. Πετάμε το κόκαλο και χτυπάμε ότι έμεινε στη γάστρα στο μπλέντερ. Αυτή η σάλτσα θα είναι πηχτή και την τοποθετούμε χωριστά, ώστε να βάζει ο καθένας όσο θέλει. Σε κάθε πιάτο βάζετε ένα κομμάτι κρέας, 2 σύκα, 2 δαμάσκηνα και τη σάλτσα. Επίσης, μια κουταλιά από ρύζι αναπαύει τη γεύση.

*Μείγμα μπαχαρικών
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολάκι 1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι, 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο τζίντζερ, ½ κοφτό κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο, 1 κουταλιά γλυκού φυλλαράκια φασκόμηλο τριμμένο, 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο.