Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Μοσχάρι carbonnade


Μοσχάρι carbonnade


Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες και 30 λεπτά
Μερίδες:  4


Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ελιά) σε κομμάτια
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στη μέση και σε φέτες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα Dijon
1 κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη
2 κούπες σκούρα μπύρα
1 κούπα ζωμό κρέατος
Φρέσκο μαϊντανό.

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι λιώστε το μισό βούτυρο με το μισό λάδι. Σοτάρετε το κρέας σε δόσεις, να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Βγάλτε το με τρυπητή κουτάλα και αφήστε το στην άκρη.
Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο. Ρίξτε και ανακατέψτε τον πελτέ, τη δάφνη, τη μουστάρδα και τη ζάχαρη. Ρίξτε λίγη – λίγη τη μπίρα, ενώ ανακατεύετε συνεχώς, και ύστερα το ζωμό. Ρίξτε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα, προσθέστε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται και αφήστε το φαγητό να πάρει βράση.
Αδειάστε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C, 2 ώρες και 30 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Στη μέση του ψησίματος, ανακατέψτε μια φορά το φαγητό. Πασπαλίστε με το μαϊντανό και σερβίρετε με πουρέ πατάτας.

Πηγή: http://www.albaeditions.gr