Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Σπλήνα γεμιστή




Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 6 άτομα
Συνταγή από τη Μικρά Ασία


Υλικά
1 σπλήνα μεγάλη, μοσχαρίσια ή 2 μικρές
¾ του κιλού κιμά μοσχαρίσιο
2 φλιτζ. καφέ ρύζι
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
Πιπέρι, αλάτι
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
½ φλιτζ. τσαγιού λάδι
100γρ. φρέσκο βούτυρο


Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τη σπλήνα, αφήνουμε να στραγγίξει καλά και, με ένα κοφτερό μαχαίρι, τη χαράζουμε σιγά σιγά, ωσότου ανοιχτεί εσωτερικά όλη.
Σοτάρουμε τον κιμά με λίγο λάδι και λίγο βούτυρο, το κρεμμυδάκι και τον πελτέ. Ρίχνουμε στο τέλος το ρύζι, καλά πλυμένο και στραγγισμένο, ένα κουταλάκι κοφτό ψιλή κανέλα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό, αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις, και το κατεβάζουμε να κρυώσει λίγο.
Αλατοπιπερώνουμε τη σπλήνα μέσα και έξω. Τη γεμίζουμε αρκετά, αλλά όχι πάρα πολύ, γιατί στο ψήσιμο μπορεί να σκάσει. Μετά τη ράβουμε και τη βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσει, τόσο όσο να τη δούμε μισοψημένη, περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα, βάζουμε τη σπλήνα σε ταψί και την περιχύνουμε με φρέσκο βούτυρο, λίγο λάδι και λίγο νερό.
Την αφήνουμε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο, στους 180ο C, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε τις κλωστές και σερβίρουμε τη σπλήνα σε πιατέλα, γαρνιρισμένη με πιλάφι και περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχει.