Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Σοκολατένια γαλατόπιτα


Χρόνος προετοιμασίας 30’

Χρόνος μαγειρέματος 50’

Για 12 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ

6 φύλλα πολίτικα, λεπτά

150 γρ. φρέσκο βούτυρο

1 lt. φρέσκο γάλα

1 φλ. ψιλό σιμιγδάλι

1 φλ. Ζάχαρη

6 αβγά

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

1 βανίλια

300 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε κομματάκια

2 κουτ. σούπας βούτυρο

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια και τη φλούδα πορτοκαλιού. Αφήνουμε να ζεσταθεί και να αρωματιστεί. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, το σιμιγδάλι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα χτυπάμε καλά με το σύρμα να ενωθούν και τα αραιώνουμε με λίγο χλιαρό γάλα από την κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το μίγμα στο γάλα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε την κρέμα για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Μόλις πυκνώσει ελαφρά, την αποσύρουμε από την φωτιά. Δεν την αφήνουμε να βράζει για πολλή ώρα. Προσθέτουμε μέσα, όπως είναι ζεστή, τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

Βουτυρώνουμε ένα μεσαίο ταψί και στρώνουμε ακτινωτά 6 φύλλα βουτυρωμένα ενδιάμεσα. Αδειάζουμε τη γέμιση. Ακουμπάμε στην επιφάνεια κομματάκια βούτυρο και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.

Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για περίπου 50 λεπτά, ώστε να ροδίσουν τα φύλλα και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

 

Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου «Πίτες εποχής»