Αφράτη τυρόπιτα
Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
500γρ. φύλλο κρούστας
500γρ. φύλλο κρούστας
300γρ. φέτα
300γρ. μυζήθρα
200γρ, κεφαλογραβιέρα τριμμένη
½ λίτρο γάλα
5 αυγά
200ml. Σόδα (αναψυκτικό)
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο
πιπέρι
Εκτέλεση
Αλείφετε το ταψί με λάδι και βούτυρο και στρώνετε 4 φύλλα, επίσης αλειμμένα με λάδι. Τρίβετε τη φέτα και τη μυζήθρα, προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα και πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε στο μείγμα τα αυγά χτυπημένα με το γάλα.
Ρίχνετε στο ταψί μια ποσότητα από το μείγμα του τυριού και σκεπάζετε μ’ ένα φύλλο σουρωμένο. Συνεχίζετε με μείγμα τυριού και πάνω από αυτό στρώνετε άλλο φύλλο. Τέλος, ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα τυριού και καλύπτετε την πίτα με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, αλειμμένα με λάδι και βούτυρο.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και τη βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 200ο C για 40 λεπτά. Την περιχύνετε, καυτή όπως είναι, με τη σόδα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί η σόδα και να φουσκώσει.