Τραχανοτυρόπιτα
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για ένα ταψί περίπου 25x35 εκ.
Υλικά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
4 αυγά
300-350 ml γάλα
130 γραμμ. τραχανάς
500 γραμμ. φέτα πικάντικη σκληρή, χοντροτριμμένη
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 φλιτζ. ελαιόλαδο και λίγο για επάλειψη
4 αυγά
300-350 ml γάλα
130 γραμμ. τραχανάς
500 γραμμ. φέτα πικάντικη σκληρή, χοντροτριμμένη
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 φλιτζ. ελαιόλαδο και λίγο για επάλειψη
Εκτέλεση
Σε μια γαβάθα χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, τον τραχανά, τη φέτα, την πάπρικα και το λάδι. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω). Αν το βάλετε στον αέρα, μην ξεπεράσετε τους 190οC. Με ένα πινέλο αλείφουμε το ταψί με λάδι. Απλώνουμε στο ταψί 2 φύλλα, χωρίς να τα τεντώσουμε, να έχουν λίγες ζάρες για να γίνουν πιο τραγανά. Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, επίσης χωρίς να τα τεντώσουμε. Χαράζουμε σε κομμάτια και περνάμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα ώσπου να ροδίσει και να ψηθούν και τα κάτω φύλλα.
Σε μια γαβάθα χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, τον τραχανά, τη φέτα, την πάπρικα και το λάδι. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω). Αν το βάλετε στον αέρα, μην ξεπεράσετε τους 190οC. Με ένα πινέλο αλείφουμε το ταψί με λάδι. Απλώνουμε στο ταψί 2 φύλλα, χωρίς να τα τεντώσουμε, να έχουν λίγες ζάρες για να γίνουν πιο τραγανά. Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, επίσης χωρίς να τα τεντώσουμε. Χαράζουμε σε κομμάτια και περνάμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα ώσπου να ροδίσει και να ψηθούν και τα κάτω φύλλα.
Πηγή: ΒΗΜΑgourmet