Τορτίγιας από αλεύρι
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Υλικά
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
¾ φλιτζανιού μαργαρίνη
1 ½ φλιτζάνι νερό ζεστό
Αλεύρι για το ζύμωμα
Εκτέλεση
Ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτετε τη μαργαρίνη και το ζεστό νερό. Ανακατεύετε καλά. Βάζετε το μείγμα σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μαλακό και λείο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 18 μπαλίτσες. Πιέζετε κάθε μπαλίτσα με τα χέρια σας για να γίνει επίπεδη. Με τον πλάστη ανοίγετε κάθε πεπλατυμένο κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 20εκ.
Ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτετε τη μαργαρίνη και το ζεστό νερό. Ανακατεύετε καλά. Βάζετε το μείγμα σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μαλακό και λείο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 18 μπαλίτσες. Πιέζετε κάθε μπαλίτσα με τα χέρια σας για να γίνει επίπεδη. Με τον πλάστη ανοίγετε κάθε πεπλατυμένο κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 20εκ.
Βάζετε τις τορτίγιας σε καυτό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και τις ψήνετε για 1 λεπτό την κάθε μία, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να πιέζετε τις τυχόν φουσκάλες. Σερβίρονται ζεστές.
*Οι τορτίγιας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπουρίτος, κεσαντίγιας, τάκος, εντσιλάδας, φαχίτας και τοστάδας.
Πηγή: Μεξικάνικη κουζίνα, εκδ. Χρυσή Πέννα