Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Φιλέτο σολομού με σος μπεαρνέζ


Φιλέτο σολομού με σος μπεαρνέζ



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Μερίδες:  2 


Υλικά
2 φέτες σολομού
2 κουταλιές βούτυρο
1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι/πιπέρι άσπρο

Για τη σος μπεαρνέζ (1 κούπα σάλτσα)

½ κούπα κρασί λευκό ξηρό
4 κουταλιές άσπρο ξίδι από κρασί
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κροκάδια
250γρ. βούτυρο κρύο σε κύβους
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
¼ κουταλάκι γλυκού σαφράν
Αλάτι/πιπέρι


Εκτέλεση

Αφαιρέστε προσεκτικά τα κόκαλα και την πέτσα από τις φέτες σολομού.Φέρτε προς τα μέσα τα δυο ακριανά ποδαράκια και δέστε την κάθε φέτα σε ρολό στρογγυλό με λίγο σπάγκο. Λιώστε το βούτυρο σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα δυο ρολά 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Σβήστε με το κρασί, αλατοπιπερώστε, καλύψτε και σιγοβράστε 8 λεπτά περίπου ή ώσπου μπήγοντας το πιρούνι να νιώθετε τη σάρκα ψαριού να υποχωρεί και να κόβεται εύκολα. Μην το  μαγειρέψετε παραπάνω γιατί θα στεγνώσει.
Ετοιμάστε τη σος μπεαρνέζ. Σε μικρή κατσαρόλα βράστε όλα μαζί τα 3 πρώτα υλικά, ώσπου να μείνει 3 κουταλιές περίπου υγρό. Στραγγίστε τα από λεπτή σήτα πιέζοντας τα λίγο, να στραγγίσουν καλά. Πετάξτε τα στερεά υλικά. Το συμπυκνωμένο ζουμί χτυπήστε το μαζί με τα κροκάδια, λίγο αλάτι και πιπέρι σε μπεν μαρί και συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίξτε το βούτυρο και το χυμό λεμονιού. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, ανακατέψτε τη με το σαφράν.
Σερβίρετε στα πιάτα τα ρολά σολομού, αφού αφαιρέσετε τον σπάγκο.

Πηγή: http://www.albaeditions.gr