Τάρτα καραμέλας (Flan al caramelo)
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 15 λεπτά
Υλικά
150γρ. ζάχαρη
450γρ. γάλα
150γρ. κρέμα
1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
5 κρόκους αυγών
Εκτέλεση
Βάλτε 100γρ. ζάχαρη σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαριά βάση. Ζεστάνετε πολύ ελαφρά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ροδίσει. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίξτε αμέσως την καραμέλα σε μια φόρμα για κέικ, στη βάση και στα πλάγια. Ζεστάνετε την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού σχεδόν μέχρι να κοχλάσουν. Βγάλτε τα από τη φωτιά, ρίξτε τα πάνω στους χτυπημένους κρόκους και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια αδειάστε το μείγμα στη φόρμα. Βάλτε τη φόρμα σε ένα ταψάκι με νερό μέχρι τη μέση της. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 1 ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μια σκληρή κρούστα.
Βγάλτε την τάρτα από το φούρνο και αφήστε την στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν τη σερβίρετε.
*Αυτό το επιδόρπιο είναι το πιο δημοφιλές στην Ισπανία.
Πηγή: «Μεσογειακή μαγειρική» εκδ. Ακαδημαϊκή