Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες του πλανήτη.


Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες του πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, είναι:







1.      Η Ελληνική. Τα ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά του ελαιόλαδου είναι γνωστά, όπως και εκείνα των οσπρίων, των δημητριακών και των ψαριών. Πράγματι, η παραδοσιακή διατροφή μας μειώνει κατά 25% τις πιθανότητετες για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
2.      Η California fresh. Πρόκειται για τη διατροφή που ακολουθούν οι κάτοικοι της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η οποία βασίζεται στην κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων εποχής.
3.      Η Βιετναμέζικη. Η οποία βασίζεται στα λαχανικά, στα ψάρια και στα όστρακα. Αλλά είναι ωφέλιμη γιατί κατά την παρασκευή της ο μάγειρας βράζει κατά βάση το φαγητό και έτσι δεν προσθέτει λιπαρά. Επίσης, ο κόλιανδρος, η μέντα, ο άνηθος και το κόκκινο τσίλι, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
4.      Η Ιαπωνική. Επειδή αποτελείται κυρίως από ψάρια, που θεωρούνται υγιεινά. Πάντως, πολλοί δεν την προτιμούν, γιατί δεν αντέχουν την ιδέα των sushi.
5.      Η Ινδική. Τα μπαχάρια, όπως το τζίντζερ, το κόκκινο τσίλι, το κύμινο, το κάρδαμο, το μαύρο πιπέρι, η κανέλα, ο κόλιανδρος και βεβαίως το κάρυ, θεωρούνται φυσικά αφροδισιακά, αλλά και ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, το κάρυ προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
6.      Η Ιταλική. Το γεγονός ότι οι Ιταλοί χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλα τα πιάτα ντομάτα, τους χαρίζει την έκτη θέση. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το λυκοπένιο της ντομάτας προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού και τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη.
7.      Η Ισπανική. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα πιάτα που έχει να προσφέρει αυτή η κουζίνα είναι τηγανητά, οι ποσότητες στα λεγόμενα tapas είναι μικρές και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό.
8.      Η Μεξικανική. Η παραδοσιακή κουζίνα του Μεξικού βασίζεται στα όσπρια, κυρίως τα φασόλια, στην ντομάτα και στο καλαμπόκι.
9.      Η κουζίνα των χωρών της Λατινικής Αμερικής συνολικά. Οι 12 χώρες της Νότιας Αμερικής διαθέτουν διαφορετική κουζίνα και διαφορετικές παραδόσεις η κάθε μία. Ωστόσο, αποτελούν μια κατηγορία, λόγο του «κοινού τόπου» της μεγάλης κατανάλωσης νωπών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, μαζί με τα υψηλά σε πρωτείνες δημητριακά, όπως το quinoa.
10.  Τελευταία έρχεται η κουζίνα της Ταιλάνδης. Οι σούπες που τρώνε καθημερινά οι Ταιλανδοί αποτελούν την αποτελεσματικότερη ασπίδα για τον καρκίνο, αφού τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα αυτή διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες 100 φορές περισσότερο σε σχέση με άλλα τρόφιμα.


Πηγή: Περιοδικό «Λιχουδιές»