Χόλεντ (Cholent)
Χρόνος προετοιμασίας 35 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες και 45 λεπτά
Υλικά
100γρ. μαργαρίνη
1 κιλό και 100γρ. στήθος μόσχου χωρίς κόκαλα και τυλιγμένο
2 κρεμμύδια σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
½ κουτ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 πρέζα κανέλα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι τριμμένο
1 κουτ. γλυκού άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
225γρ. φασόλια γίγαντες, μουσκεμένα αποβραδίς σε κρύο νερό
100γρ. κριθάρι
1 γογγύλι κομμένο σε φέτες
4 πατάτες κομμένες στα 4
4 καρότα κομμένα σε φέτες
1 μπουκέ γκαρνί
Εκτέλεση
Λιώστε τη μαργαρίνη μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας από όλες τις μεριές. Βγάλτε το κρέας. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε την πάπρικα, το τζίντζερ, την κανέλα, το θυμάρι, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Συνεχίστε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
Βάλτε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέστε τους γίγαντες στραγγισμένους, το κριθάρι, τα γογγύλια, τις πατάτες, τα καρότα και το μπουκέ γκαρνί. Προσθέστε νερό στην κατσαρόλα να καλύπτει τα υλικά. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το φαγητό για 2 ώρες και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέστε και άλλο νερό αν χρειαστεί. Σερβίρετε και γαρνίρετε με μαϊντανό.
*Το φαγητό αυτό έχει καθιερωθεί στο Ισραήλ σαν το φαγητό του Σαββάτου.
Πηγή: «Μεσογειακή μαγειρική» εκδ. Ακαδημαϊκή