Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Μεξικάνικη σαλάτα με πορτοκάλι και ρόδι


Μεξικάνικη σαλάτα με πορτοκάλι και ρόδι



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής 30 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
3 μικρά πορτοκάλια
2 μικρά γκρέιπφρουτ, κατά προτίμηση ροζ
4 μεγάλα φύλλα μαρουλιού
½ κιλό φύλλα από σπανάκι, καλά πλυμένα και στραγγισμένα
3 αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
¼ φλιτζ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1 φλιτζ. σπόρους ροδιού
1 κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε ροδέλες, μουσκεμένο σε ελαφρά χλιαρό νερό
Για τη σάλτσα
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν
7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φρέσκια πράσινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 πρέζα ξερό δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Βάλτε σε ένα μπλέντερ το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, την πιπεριά και το δεντρολίβανο και χτυπήστε τα καλά. Αφήστε τη σάλτσα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Καθαρίστε τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ. Κόψτε τα πορτοκάλια σε ροδέλες, και τα γκρέιπφρουτ στη μέση κάθετα και μετά σε ημικυκλικές φέτες, βγάζοντας τα κουκούτσια. Σε απλωτή μεγάλη σαλατιέρα, βάλτε τα φύλλα του μαρουλιού και το σπανάκι. Πάνω τους τοποθετήστε κυκλικά τις φέτες πορτοκαλιών, αρχίζοντας από το κέντρο, και συνεχίστε με τις φέτες γκρέιπφρουτ. Βάλτε γύρω και τις φέτες του αβοκάντο και πασπαλίστε με το κουκουνάρι, το ρόδι και τις ροδέλες του κρεμμυδιού, αφού τις στραγγίσετε σε χαρτί κουζίνας.
Χτυπήστε ξανά τη σάλτσα, περιχύστε τη σαλάτα και σερβίρετε αμέσως.

Πηγή: Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet», Αγλαΐα Κρεμέζη