Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τονοκεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας


Τονοκεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας






Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
400γρ. τόνος σε κονσέρβα με λάδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
6 φέτες ψωμί του τοστ μόνο ψίχα
1 αβγό
½ κουτ. γλυκού ρίγανη
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
½ ματσάκι μαϊντανός φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού μείγμα τεσσάρων μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, πιπέρι)
Αλεύρι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
200γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγιού ελιές μαύρες, ψιλοκομμένες
Αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας
1 κιλό πατάτες
80γρ. βούτυρο
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τους τονοκεφτέδες. Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στραγγίζουμε καλά. Στραγγίζουμε τον τόνο από το λάδι και τον κόβουμε σε μπουκίτσες με το χέρι μας. Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνουμε τον τόνο, το ψωμί, το κρεμμύδι, το αβγό, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το μείγμα μπαχαρικών. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει το μείγμα.
Στη συνέχεια πλάθουμε κεφτεδάκια με το μείγμα και τα αλευρώνουμε. Σε μια πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια. Τα αφήνουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Συνεχίζουμε μέχρι να τηγανιστούν όλα τα κεφτεδάκια και τα βγάζουμε σε πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει αποροφφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι.
Στην ίδια κατσαρόλα, χωρίς να την πλύνουμε, χωρίς να την πλύνουμε, αφού χύσουμε τα υπολείμματα του λαδιού, ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, την πιπεριά, τις ελιές και 1 φλιτζ. νερό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε στη σάλτσα τα κεφτεδάκια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
Ετοιμάζουμε και τον πουρέ πατάτας. Βράζουμε τις πατάτες με το φλοιό τους σε αλατισμένο νερό για 45 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστές, τις λιώνουμε στη μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Συνοδεύουμε τα τονοκεφτεδάκια μας με τον πουρέ.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου