Χρόνος
προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος
ψησίματος 20 λεπτά
Για
16 κομμάτια
Υλικά
16 φρέσκα
μανιτάρια πορτομπέλο
80ml. ελαιόλαδο
2 σκελίδες
σκόρδο
1 ματσάκι
φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 φλιτζ.
τσαγιού ψίχα από λευκό ψωμί, θρυμματισμένη
2 φλιτζ.
τσαγιού ψίχα από ψωμί ολικής άλεσης, θρυμματισμένη
100γρ.
κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
100γρ.
γραβιέρα, πικάντικη, τριμμένη
4 κουτ.
σούπας κουκουνάρια
4 κουτ.
σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι,
πιπέρι
Εκτέλεση
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα
και αφαιρούμε τα ποδαράκια τους, τα οποία ψιλοκόβουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Αλείφουμε ένα πυρίμαχο ταψί με 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και βάζουμε εκεί
τα καπέλα των μανιταριών, με το άνοιγμα προς τα πάνω. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο
ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα
ποδαράκια μανιταριών, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 4 λεπτά, σε
μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και
ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο
C. Με το
μείγμα της κατσαρόλας γεμίζουμε μέχρι τη μέση τα μανιτάρια που έχουμε βάλει στο
ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά την ψίχα των δύο ψωμιών και προσθέτουμε την
κεφαλογραβιέρα, τη γραβιέρα, τα κουκουνάρια, το μαϊντανό και πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά. Με ένα κουτάλι της σούπας μοιράζουμε το μείγμα τυριών
πάνω στα μισογεμάτα μανιτάρια. Δεν πιέζουμε το μείγμα, αλλά βάζουμε μπόλικο σε
κάθε καπέλο, ώστε η γέμιση να γίνει φουσκωτή και αφράτη. Βάζουμε το ταψί στο
μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε τα γεμιστά μανιτάρια για 20 λεπτά, μέχρι να
λιώσουν τα τυριά και να σχηματιστεί τραγανή κρούστα. Τα σερβίρουμε ζεστά.
Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Μυρσίνη
Λαμπράκη