Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Πεσκανδρίτσα με μανέστρα



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες
Για 4 άτομα


Υλικά
1 ½ κιλό ουρά πεσκανδρίτσας
1 ½ φλιτζ. τσαγιού μανέστρα ψιλή
1 κρεμμύδι
½  φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Μαύρο πιπέρι
2 λεμόνια (το χυμό)
Για το ζωμό
Το κεφάλι της πεσκανδρίτσας
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4



Εκτέλεση

Βάζουμε το κεφάλι του ψαριού σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα περίπου. Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του ζωμού 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του βρασμού. Σουρώνουμε με μια λεπτή σίτα και συνεχίζουμε να τον βράζουμε μέχρι να πάρουμε περίπου 2 ½ λίτρα ζωμό.
Κόβουμε την ουρά του ψαριού σε φέτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Αχνίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο ή σε μια γάστρα και, όταν γίνει διάφανο προσθέτουμε τη μανέστρα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, για να λαδωθεί καλά και προσθέτουμε τον ζωμό.
Ακουμπάμε τις φέτες του ψαριού στην επιφάνεια του φαγητού, αλατίζουμε, κουνάμε το πυρέξ κυκλικά για να ανακατευθεί απαλά το γιουβ’ετσι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σκεπάζουμε με το καοπα΄κι και ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο για 45 λεπτά. Προτού το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό και προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και το πιπέρι.


Πηγή: Περιοδικό «Cook book», ‘Εθνος