Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ρυζόγαλο με ποσαρισμένες σταφίδες και κανέλα




Χρόνος αναμονής 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 6 άτομα




Υλικά
1 φλιτζ. ρύζι γλασέ
3 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ½ φλιτζ. γάλα
2 φακ. άρωμα βανίλιας
1 λεμόνι
100γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
1 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
½ φλιτζ. νερό
½ φλιτζ. ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το λεμόνι καιι με ένα μαχαιράκι παίρνετε τη φλούδα του. Βάζετε τη μισή σε μια κατσαρολίτσα μαζί με το νερό και το ρύζι και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει το ρύζι μέχρι να σπάσει, να πιεί όλο σχεδόν το νερό του και να χυλώσει.
Αφαιρείτε τη φλούδα του λεμονιού και προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Συνεχίζετε να βράζετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το ρυζόγαλο στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν πήξει τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ βάζετε σε κατσαρολάκι το νερό και την υπόλοιπι φλούδα λεμονιού, το ξυλάκι κανέλας και τη ζάχαρη να πάρουν βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά από 2 λεπτά προσθέτετε το κονιάκ και τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τις σταφίδες, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε τις σταφίδες να ποσαριστούν και να φουσκώσουν.
Όταν έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το ρυζόγαλο, το μοιράζετε σε 6 ποτήρια του κρασιού και, αφού τα βάλετε σε δίσκο, τα αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσουν καλά για 2 ώρες. Στο ψυγείο αφήνετε και τις σταφίδες. Σερβίρετε τα ρυζόγαλα προσθέτοντας στα ποτήρια από μια δυο κουταλιές σταφίδες στο καθένα και λίγο από το ζουμάκι τους.


Πηγή: Περιοδικό «Olive»