Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τάρτα με σολομό και μπρόκολο




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Θερμίδες 590
Για 4 άτομα



Υλικά
10 φύλλα κρούστας
200γρ. μπρόκολο πράσινο ή μοβ σε μπουκετάκια
4 αυγά
2 φιλέτα σολομού
2 κουτ. σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
100γρ. τυρί κρέμα
50γρ. βούτυρο λιωμένο
5 κουτ. κρέμα γάλακτος
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας κάπαρη
αλατοπίπερο



Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο με το λιωμένο βούτυρο και τα στρώνουμε όλα το ένα επάνω στο άλλο, τοποθετώντας τα ακτινωτά, να φτιάχνουν ένα αστέρι. Τα βάζουμε σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. με κούμπωμα στα πλαϊνά ή σε ταρτιέρα. Βάζουμε τη βάση των φύλλων στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν χωρίς να ξεραθούν.
Κόβουμε σε κομματάκια το μπρόκολο και το αχνίζουμε για 5 λεπτά. Το ξεβγάζουμε κάτω από κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μπολ βάζουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε, να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
Κόβουμε το σολομό σε μικρούς κύβους και τους τακτοποιούμε μαζί με το μπρόκολο στη βάση των φύλλων κρούστας. Σκορπάμε επάνω την κάπαρη και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε κουταλιές από το τυρί κρέμα. Περιχύνουμε την τάρτα με το μείγμα των αυγών και την κρέμα γάλακτος.
Βάζουμε την τάρτα στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180ο C. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15 λεπτά και στη συνέχεια την ξεφορμάρουμε και τη σερβίρουμε.

Πηγή: Περιοδικό «Γευστικές απολαύσεις»