Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ψαρονέφρι γλυκόξινο τυλιγμένο σε σφολιάτα



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
Για 4 άτομα


 Υλικά
3κουτ. σούπας ελαιόλαδο
800γρ. ψαρονέφρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
100ml. κονιάκ
200ml. χυμός πορτοκαλιού
3 κουτ. σούπας κέτσαπ
3 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
1 κουτ. σούπας μέλι
Λίγο τριμμένο μπαχάρι
1 φύλλο σφολιάτας
7 φέτες βραστό ή καπνιστό χοιρινό ζαμπόν
1 κρόκος αυγού, χτυπημένος σε ένα μπολ με 1 κουτ. σούπας νερό
2 κουτ. σούπας σουσάμι
6 καρφάκια γαρίφαλο
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το ψαρονέφρι και το αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψαρονέφρια για 6 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κονιάκ. Μαγειρεύουμε για ½ λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και βγάζουμε τα ψαρονέφρια από το σκεύος. Τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το χυμό πορτοκαλιού, την κέτσαπ, τη μουστάρδα, το μέλι, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά, μέχρι να μελώσει ελαφρώς. Την αδειάζουμε σε ένα μπολάκι και την αφήνομε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Σε μια επίπεδη, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε στη μέση κατά πλάτος. Αλείφουμε κάθε κομμάτι με την κρύα σάλτσα και στρώνουμε τις φέτες ζαμπόν σε κάθε κομμάτι, σκεπάζοντας τη σάλτσα. Πάνω σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε κατά μήκος από ένα ψαρονέφρι. Τυλίγουμε κάθε σφολιάτα γύρω από το ψαρονέφρι και αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον αραιωμένο κρόκο. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και καρφώνουμε από 4 καρφάκια γαρίφαλο σε κάθε ρόλο.
Βάζουμε τα ρολά σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι, που να τα χωράει σχεδόν ακριβώς, και τα ψήνουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι οι σφολιάτες να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Βγάζουμε τα ρολά από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς και τα σερβίρουμε κομμένα προσεκτικά σε φέτες. Συνοδεύουμε με σάλτσα εποχής.


Πηγή: Περιοδικό«Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου