Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Σαλάτα με γαρίδες και αντίδια



Χρόνος ψησίματος 3 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Θερμίδες 190Kcal
Για 4 άτομα


Υλικά
1 σγουρό μαρούλι
1 ρίζα αντίδι
2 πορτοκάλια
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
300γρ. καθαρισμένες γαρίδες
½ πεπόνι
50γρ. μαύρες ελιές
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξύδι
½ ποτ. κρασιού λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα αντίδια και τα χοντροκόβετε. Κόβετε τα μισά κομμάτια σε λεπτές λωρίδες, τις οποίες βυθίζετε σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγη ώρα. Καθαρίζετε το μαρούλι, το πλένετε, το κόβετε σε λωρίδες και το σκουπίζετε με μια πετσέτα κουζίνας. Στραγγίζετε τα αντίδια και τα σκουπίζετε.
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και το μαύρο εντεράκι και τις ζεματάτε σε αλατισμένο νερό, αρωματισμένο με το κρασί, για 3 λεπτά. Καθαρίζετε τα πορτοκάλια και τα χωρίζετε σε φέτες. Καθαρίζετε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πλένετε και το κόβετε σε ροδέλες.
Φτιάχνετε μπαλίτσες με τη σάρκα του πεπονιού και καθαρίζετε τις ελιές από τα κουκούτσια. Ανακατεύετε σε ένα μπολάκι το ξύδι με αλάτι και πιπέρι, προσθέτετε το λάδι και χτυπάτε τα υλικά με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθούν.
Βάζετε τα αντίδια με το μαρούλι σε μια στρογγυλή πιατέλα, μοιράζετε από πάνω τις γαρίδες, το πεπόνι και το πορτοκάλι, βάζετε στο κέντρο τις ελιές και ρίχνετε γύρω γύρω τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα και σερβίρετε.


Πηγή: Βιβλίο «Ευκολία στην κουζίνα», Ηλίας Μαμαλάκης