Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μπριάμ με καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα






Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 15 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες λεπτές
8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ¼ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
700γρ. ώριμες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
600γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή ξερό
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Καραμελώνουμε πρώτα τα κρεμμύδια μας. Σε μια φαριά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν καλά, να καραμελώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Απλώνουμε ομοιόμορφα τα καραμελωμένα κρεμμύδα στο πάτο ενός μέτριου πυρίμαχου σκεύους και τα πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας γραβιέρα.
Απλώνουμε τις φέτες ντομάτας σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε ελαφρώς. Τις αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη, μέχρι να βγάλουν τα περισσότερα υγρά τους, τα οποία πετάμε. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις φέτες κολοκυθιών, 1 ½ κουταλιά της σούπας λάδι, το μισό θυμάρι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Φυλάμε στην άκρη τη μισή ποσότητα από την γραβιέρα, για να την βάλουμε προς το τέλος.
Μέσα στο ταψί, με τα κρεμμύδια, απλώνουμε εναλλάξ τις φέτες ντομάτας και κολοκυθιών, σε στρώσεις. Πασπαλίζουμε κάθε στρώση με την τριμμένη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το υπόλοιπο θυμάρι με τη γραβιέρα που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του μπριάμ.
Βάζουμε το πυρέξ στου φούρνο και ψήνουμε το μπριάμ για 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με κομμάτια γραβιέρας ή φέτας.

Πηγή: Περιοδικό «Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου