Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μεξικάνικο τσίλι με κιμά γαλοπούλας





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 κιλό κιμά γαλοπούλας
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα πράσινη και κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
½ κουτ. γλυκού κύμινο
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
1 κουτ. σούπας πάπρικα
1 κουτ. σούπας τσίλι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
½ κουτ. γλυκού κόλιαντρο σκόνη
800γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα ζωμό κρέατος
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
800γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβα
¼ κούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Σοτάρουμε τον κιμά γαλοπούλας για 8 λεπτά, ανακατεύοντας τον. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε για άλλα 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το χυμό πορτοκαλιού, τον πελτέ, το ζωμό κρέατος και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
15 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνουμε τα φασόλια και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε και σερβίρουμε το τσίλι σε πήλινα μπολάκια. Ρίχνουμε από πάνω πιπέρι φρεσκοτριμμένο και συνοδεύουμε με αραβικές πιτούλες, ψημένες σε αντικολλητικό τηγάνι και κομμένες σε τριγωνάκια.

Πηγή: Περιοδικό «Real Food»