Χρόνος
προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος
μαγειρέματος 1 ώρα και 40 λεπτά
Για
6 άτομα
Υλικά
500γρ.
ξερά φασόλια
120ml. ελαιόλαδο
250γρ.
παστουρμά, σε μικρά κομμάτια
4
μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
4
ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε κυβάκια ή 1 και μισή κονσέρβα
1κουτ.
σούπας ντοματοπελτέ
2
λίτρα νερό
αλάτι,
πιπέρι
Εκτέλεση
Αποβραδίς
μουσκεύουμε τα φασόλια. Την επόμενη, τα ξεπλε΄νουμε καλά και τα βάζουμε σε μια
μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσουν. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν,
για περίπου 1 ώρα.
Στραγγίζουμε
τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια
φωτιά το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο
και να χρυσίσουν. Προσθέτουμε τον παστουρμά, τον πελτέ και τις ντομάτες,
ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα φασόλια, τα 2 λίτρα νερό και αλατοπίπερο.
Σκεπάζουμε
την κατσαρόλα και βράζουμε για 35 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να χυλώσει η
φασολάδα. Σερβίρουμε τη φασολάδα μας με φρυγανισμένο ψωμί και λίγο δροσερό
γιαούρτι.
Πηγή: Περιοδικό «Η κουζίνα της Σμύρνης», Αλέξανδρος
Παπανδρέου