Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Φασολάδα με παστουρμά





Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 40 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
500γρ. ξερά φασόλια
120ml. ελαιόλαδο
250γρ. παστουρμά, σε μικρά κομμάτια
4 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
4 ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε κυβάκια ή 1 και μισή κονσέρβα
1κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
2 λίτρα νερό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αποβραδίς μουσκεύουμε τα φασόλια. Την επόμενη, τα ξεπλε΄νουμε καλά και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσουν. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 1 ώρα.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να χρυσίσουν. Προσθέτουμε τον παστουρμά, τον πελτέ και τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα φασόλια, τα 2 λίτρα νερό και αλατοπίπερο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 35 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να χυλώσει η φασολάδα. Σερβίρουμε τη φασολάδα μας με φρυγανισμένο ψωμί και λίγο δροσερό γιαούρτι.

Πηγή: Περιοδικό «Η κουζίνα της Σμύρνης», Αλέξανδρος Παπανδρέου