Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Σμυρναίικο πιλάφι



Σμυρναίικο πιλάφι


Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο, parboiled
2 κρεμμύδια μέτρια, σε ψιλά καρέ
2/3 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια
4 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
1 μικρό ξύλο κανέλας
2 γαρίφαλα
3 μπαχάρια
¼ κουτ. γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ), κοπανισμένο
5 ίνες κρόκο Κοζάνης
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό ή 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το ρύζι, το κρεμμύδι και λίγο αλάτι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε το ρύζι με το κρεμμύδι για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως αρπάξει το ρύζι, γιατί το κρεμμύδι του δίνει υγρασία. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για περίπου 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, αλάτι και 3 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό. Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πιει τα υγρά του. Αν δεν έχει γίνει, προσθέτουμε ελάχιστο νερό  επιπλέον και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπε΄ρι. Βγάζουμε τα μπαχαρικά και τα πετάμε. Αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με βούτυρο και τη γεμίζουμε με το ρύζι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ρύζι για 5 λεπτά να απορροφήσει τους υδρατμούς. Το πιλάφι αυτό συνοδεύει υπέροχα ψητά κρέατα, αλλά τρώγεται και σκέτο.

Πηγή: Περιοδικό «Η κουζίνα της Σμύρνης», Νένα Ισμυρνόγλου