Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ωγκρατέν με ψωμί, κιμά και πιπεριές


Ωγκρατέν με ψωμί, κιμά και πιπεριές


Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 40 λεπτά
Για 10 άτομα

Υλικά
Για τον πικάντικο κιμά
600γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι, λιωμένο στο μίξερ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλαράκι κανέλα
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι πιπέρι
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
Αλάτι
1 ποτηράκι ξηρό λευκό κρασί
Για το ωγκρατέν
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
12 φέτες ψωμί του τοστ
3 φλιτζάνια τριμμένο κασέρι
1 ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε πρώτα τον πικάντικο κιμά. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το ζεσταίνετε καλά. Βάζετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε ελαφρώς. Ρίχνετε τον κιμά και, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, τον καβουρντίζετε. Προσθέτετε τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και τις φετούλες του σκόρδου. Συνεχίζετε το καβούρντισμα για λίγο και σβήνετε με το λευκό κρασί. Αφήνετε να τραβήξει τους χυμούς του και ρίχνετε το χυμό ντομάτας και το ξυλαράκι κανέλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να βράσει μέχρι να γίνει πηχτό. Τον κρατάτε ζεστό και αφαιρείτε την κανέλα.
Ρίχνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Σωτάρετε τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Τις σβήνετε σε λίγο νερό (1 φλιτζανάκι) και τις βράζετε λίγο μέχρι να μαλακώσουν. Τις αλατοπιπερώνετε, τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε κατά μέρος. Ρίχνετε τον κιμά μέσα στις πιπεριές και ανακατεύετε καλά.
Στη συνέχεια, κόβετε την κόρα από τις φέτες του τοστ. Βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψάκι και τοποθετείτε στον πάτο του τις μισές φέτες. Ρίχνετε από πάνω τον κιμά με τις πιπεριές και το μισό τριμμένο τυρί. Κατόπιν, στρώνετε από πάνω τις υπόλοιπες φέτες ψωμί και περιχύνετε το ταψί με την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί, σκεπάζετε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο, στους 170ο C, για 40 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε επιπλέον 15 λεπτά ώστε να ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρετε.


 Πηγή: «Κάτι μαγειρεύει ο Ηλίας» εκδ. Μοντέρνοι καιροί