Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Λαχανοντολμάδες με γαρίδες


Λαχανοντολμάδες με γαρίδες


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
1 κινέζικο λάχανο μεγάλο
750γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
5 σκελίδες σκόρδο
2/3 φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2/3 φλιτζ. ψίχουλα, κατά προτίμηση από ψωμί ολικής, ελαφρά καβουρντισμένα
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζ. κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομμένη, φρέσκια ή κονσέρβα
3 κλωνάρια δεντρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάλτε κατσαρόλα με νερό και αλάτι να πάρει βράση. Καθαρίστε το λάχανο βγάζοντας τα εξωτερικά φύλλα και διαλέξτε 12 φύλλα καλοσχηματισμένα. Με μικρό μαχαίρι αφαιρέστε το σκληρό κοτσάνι τους. Ζεματίστε τα για 2 λεπτά, να μαλακώσουν, και στραγγίστε τα σε χαρτί κουζίνας.
Σε μπλέντερ, βάλτε τις γαρίδες, το σκόρδο, το μαϊντανό, τα ψίχουλα, το πιπέρι καγιέν, το μισό από το λάδι και μια καλή πρέζα αλάτι, και δουλέψτε να χοντροκοπούν, χωρίς να λιώσουν. Στο κάτω μέρος κάθε φύλλου βάλτε λίγο από το μείγμα, διπλώστε τις άκρες, και τυλίξτε το. Μην παραγεμίσετε τα φύλλα και μην τα τυλίξετε πολύ σφιχτά.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε ανακατεύοντας 5 λεπτά, να μαλακώσει. Βάλτε τη ντομάτα, λίγο αλάτι, πιπέρι και 2 κλωνάρια δεντρολίβανο και συνεχίστε να βράζετε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι η ντομάτα να λιώσει. Προσθέτετε τους ντολμάδες και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσουν. Σκεπάστε και βράστε για 15 λεπτά, γυρίζοντας τους ντολμάδες μια φορά, μέχρι να σφίξει η γέμιση. Σερβίρετε με τη σάλτσα, στολίζοντας με το κλωνάρι δεντρολίβανο.


 Πηγή: Gourmet περιοδικού «ΕΨΙΛΟΝ»