Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ταϊλανδέζικο τηγανητό ρύζι με φύλλα βασιλικού


Ταϊλανδέζικο τηγανητό ρύζι με φύλλα βασιλικού



Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος αναμονής 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
4 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου πολύ ψιλοκομμένες
1 μικρή κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. τσαγιού φασολάκια στρογγυλά κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 φλιτζ. τσαγιού μανιτάρια κομμένα στα δυο
4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι jasmine*
2 κουτ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη
6 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας ελαφριά
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
2 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
Νιφάδες τηγανισμένου κρεμμυδιού (σε μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα)
Φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ρύζι σε κρύο νερό για 20 λεπτά. Το σουρώνουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει, το αφήνουμε ακόμη 10 λεπτά. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Τοποθετούμε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι ή ένα wok, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε. Τηγανίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα, τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τσίλι για 3 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι στο γουόκ και ανακατεύουμε ζωηρά ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Δυαλύουμε τη μαύρη ζάχαρη με τη σάλτσα σόγιας και περιχύνουμε το ρύζι και τα λαχανικά. Ρίχνουμε τον πλατύφυλλο βασιλικό, το κόλιανδρο και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή σε ατομικά μπολάκια και γαρνίρουμε με τις νιφάδες κρεμμυδιού και τα φύλλα φρέσκου βασιλικού.

* Το ρύζι πρέπει να έχει μαγειρευτεί πρώτο και να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το φρεσκομαγειρεμένο γίνεται πολύ κολλώδες γιατί έχει πολλή υγρασία.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Μυρσίνη Λαμπράκη