Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σαλάτα ρόκα με μπρεζαόλα


Σαλάτα ρόκα με μπρεζαόλα


Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 15 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
200γρ. μπρεζαόλα ή προσούτο Πάρμας
100γρ. λιαστές ντομάτες
150γρ. παρμεζάνα, κομμένη σε φέτες
2 φέτες ψωμί του τοστ
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
150γρ. φύλλα ρόκας
Για το ντρέσινγκ
1 κεφάλι σκόρδο
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
5 φύλλα βασιλικό
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλάκι ξίδι μπαλσάμικο
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Πρώτα απ’ όλα τυλίγετε το κεφάλι του σκόρδου σε ένα αλουμινόχαρτο και το βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό, για περίπου 15 λεπτά. Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει και το χωρίζετε σε σκελίδες. Πιέζοντας ελαφρώς με τα δάχτυλά σας την κάτω άκρη κάθε σκελίδα όλη η σάρκα θα βγει έξω. Συγκεντρώνετε τις σκελίδες σε ένα μπολάκι.
Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τα κρουτόν. Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί του τοστ και κόβετε τις φέτες σε μικρά κυβάκια. Βάζετε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και μόλις λιώσει, ρίχνετε τα του ψωμιού. κυβάκια. Σωτάρετε τα κυβάκια μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Για να ετοιμάσετε το ντρέσινγκ,, ρίχνετε στο μπλέντερ τις σκελίδες σκόρδου και όλα τα υλικά του ντρέσινγκ. Χτυπάτε για 1 λεπτό και είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτετε λίγο λαδάκι. Τέλος, σε μια ρηχή σαλατιέρα, βάζετε πρώτα τα φύλλα της ρόκας και από πάνω τα κομματάκια της μπρεζαόλα και την παρμεζάνα. Προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες και τα κρουτόν. Λίγο πριν σερβίρετε, περιχύνετε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ.


 Πηγή: «Κάτι μαγειρεύει ο Ηλίας» εκδ. Μοντέρνοι καιροί