Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Μπουγάτσα με κρέμα πορτοκαλιού





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 8 άτομα


Υλικά
800γρ. σφολιάτα βουτύρου
500ml. γάλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100ml. χυμό πορτοκαλιού
50γρ. σιμιγδάλι ψιλό
30γρ. αλεύρι
2 αυγά
100γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τον χυμό του πορτοκαλιού ώστε να γίνει ρευστό το μείγμα.
Παίρνουμε μια κουτάλα ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με το μείγμα των αυγών πριν το ρίξουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε στο κέντρο του τη μισή κρέμα σχηματίζοντας παραλληλόγραμμο. Φέρνουμε μία μία τις πλευρές της ζύμης που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, αλείφουμε τις άκρες με λίγο νεράκι να κολλήσουν και να κλείσει η μπουγάτσα.
Τέλος, την αναποδογυρίζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Βουτυρώνουμε τις μπουγάτσες και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Τις σερβίρουμε ζεστές, πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα και κόβοντας κάθε μια στα 4.

Πηγή: Περιοδικό Olive, Ιωάννα Σταμούλου