Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Το αλφαβητάρι των γιορτών








Χριστούγεννα σημαίνει δώρα, θαλπωρή και ιστορίες χιονισμένες κάτω από το στολισμένο δέντρο. 




Α όπως Άγιος Βασίλης. Ψηλός, λιγνός, με μακριά μαύρη γενειάδα και σκούρο δέρμα. Αυτή ήταν η εικόνα του αγαπημένου Αγίου σύμφωνα με την ιστορία μας. Μπορεί να μην μοιάζει και τόσο με την εικόνα του σημερινού του δυτικού Santa Claus, η αλήθεια όμως είναι πως και οι δυο Άγιοι είχαν αναλάβει ένα σπουδαίο έργο: να μοιράζουν χαμόγελα, ελπίδα και δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου!
X-mas TIP: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να γράψετε μαζί με τα παιδιά το παραδοσιακό γράμμα στον Αι-Βασίλη. Συνοδεύστε το με μια ζωγραφιά, κλείστε το σε ένα φακελάκι και ρίξτε το παρέα στο ειδικό γραμματοκιβώτιο που θα βρείτε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Β όπως Βασιλόπιτα. Όταν ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να εμποδίσει τους εχθρούς της Καισάρειας να εισβάλουν στην πόλη, μάζεψε διάφορα πολύτιμα μικροαντικείμενα με σκοπό να γλιτώσει την πατρίδα του από το κακό. Μην μπορώντας οι εχθροί να εισχωρήσουν στην Καισάρεια, ο μικρός θησαυρός έμεινε ανεκμετάλλευτος. Έτσι, νομίσματα και αντικείμενα μοιράστηκαν σε μικρά πιτάκια και δόθηκαν στο λαό. Από τότε, κάθε χρόνο, το έθιμο αυτό αναβιώνει στα σπίτια μας μοιράζοντας χαρά σε όλη την οικογένεια και τύχη σε εκείνον που θα πάρει το φλουρί!
X-mas TIP: Τι θα λέγατε αν αυτή τη χρονιά ετοιμάζατε τη βασιλόπιτα στο σπίτι και με τη βοήθεια των μικρών σας να τη στολίσετε με σπιτάκια, δεντράκια και μπόλικη ζάχαρη άχνη; Και προσοχή μην ξεχάσετε το φλουρί.

Γ όπως γιρλάντες. Πρωτοεμφανίστηκαν στην Αμερική και η φήμη τους ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πολύ παλιά χρόνια οι γιρλάντες λειτουργούσαν ως ένα επιπλέον έσοδο για τις οικογένειες που τις ετοίμαζαν μιας και τις πουλούσαν για να αγοράσουν ρούχα, έπιπλα και άλλα αγαθά. Οι πρώτες ύλες τους ήταν τα ξεραμένα φύλλα, τα κουκουνάρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια και τα καλαμπόκια.
X-mas TIP: Με λίγο σχοινάκι, στάχυα, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και άλλα υλικά της φύσης, μπορείτε και εσείς να δημιουργήσετε τις δικές σας πρωτότυπες, χειροποίητες γιρλάντες.

Δ όπως Δώρα. Την αρχή την έκαναν οι Μάγοι με τα δώρα. Ακολούθησε ο Μέγας Βασίλειος ο οποίος μοίραζε δώρα στα παιδιά και διάφορα αγαθά σε όσους συνανθρώπους του είχαν ανάγκη. Η συνέχεια είναι γνωστή… Κάθε χρόνο εκατομμύρια δώρα ανταλλάσονται την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, χαρίζοντας απίστευτη χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
X-mas TIP: Πως θα σας φαινόταν αν αυτά τα Χριστούγεννα τυλίγατε τα δώρα με οικολογικό χαρτί; Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι παλιές εφημερίδες και πολλές νερομπογιές για να δημιουργήσουν τα παιδιά υπέροχα έργα τέχνης, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε σαν χαρτί περιτυλίγματος.

Ε όπως ευχές. Χωρίς καμία αμφιβολία τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ανταλλάσσουμε τις περισσότερες ευχές του χρόνου. Ευχές για υγεία, αγάπη, καλοτυχία. Ευχές που μας δίνουν δύναμη να αφήσουμε ότι μας στενοχώρησε τη χρονιά που φεύγει και μας οπλίζουν με ελπίδες για αυτή που έρχεται.
X-mas TIP: Από ένα κομμάτι ύφασμα φτιάξτε ένα μικρό πουγκί. Στολίστε το με κουμπιά, ζωγραφιές και χάντρες. Αυτό θα είναι το «Πουγκάκι των Ευχών». Ζητήστε από όλους τους φίλους και τους συγγενείς, να γράψουν σε ένα χαρτάκι μια ευχή και να το βάλουν στο πουγκάκι. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς ανοίξτε το πουγκί, διαβάστε τις ευχές και αφήστε τες να πλημμυρίσουν τις καρδιές και το σπίτι σας.

Ζ όπως Ζάχαρη. Σιροπιασμένα μελομακάρονα, «χιονισμένοι» κουραμπιέδες, μελωμένες δίπλες. Κάθε λογής γλυκά πλημμυρίζουν κάθε χρόνο το σπίτι με αρώματα και γεύσεις. Γιατί όμως η γιορτή των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένη με τόσα γλυκά; Σύμφωνα με την παράδοση, τα γλυκά είναι ένας τρόπος για να καλωσορίσουμε και να γλυκάνουμε το Θείο Βρέφος.
X-mas TIP: Προμηθευτείτε φορμάκια σε διάφορα γιορτινά σχέδια και δημιουργήστε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα μπισκότα, στήνοντας ένα άκρως διασκεδαστικό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στο σπίτι. Αφού τα ψήσετε, στολίστε τα με γλάσο, πολύχρωμη τρούφα, σοκολάτα και με όποια άλλη λιχουδιά σας έρθει στο μυαλό.

Η όπως Η Άγια Νύχτα. Που να το φανταζόντουσαν οι Αυστριακοί Franz Gruber και Joseph Morh πως όταν συνέθεταν την «Άγια Νύχτα» θα μας χάριζαν μια από τις πιο αγαπημένες μελωδίες των γιορτών. Από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα, η «Άγια Νύχτα» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριακόσιες γλώσσες, έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει ντύσει τις χριστουγεννιάτικες στιγμές μας με τη μαγική της μελωδία.
X-mas TIP: Υπό τη μουσική υπόκρουση της «Άγιας Νύχτας», διηγηθείτε στα παιδιά την ιστορία των Χριστουγέννων και στη συνέχεια παρακινήστε τα να μεταφέρουν σε μια κόλλα χαρτί την εικόνα της «Άγιας Νύχτας» όπως τη φαντάζονται.

Θ όπως Θαλπωρή. Χαλιά, χαμηλός φωτισμός, κεράκια, στολίδια παντού, ζέστη και οικογενειακές στιγμές. Τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία για να βρεθείτε όλοι μαζί, να κάνετε παρέα με τους φίλους σας, να συναντήσετε τους συγγενείς.
X-mas TIP: Ζήστε την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική για εσάς σαν να είναι μοναδική για εσάς και τα μικρά σας. Παίξτε, συζητήστε, κάντε βόλτες στη στολισμένη πόλη ή χουζουρέψτε παρέα στο κρεβάτι. Εκμεταλλευτείτε τις γιορτές για να κάνετε παρέα όλα όσα σας έχουν λείψει. Από το βασιλικό πρωινό, μέχρι το γιορτινό δείπνο και την προβολή χριστουγεννιάτικων ταινιών στο στολισμένο σας σαλόνι.

Ι όπως Ιστορίες. Χιονισμένες και χριστουγεννιάτικες, πρωτοχρονιάτικες και αγιοβασιλιάτικες, γεμάτες ζαχαρωτά, σκανταλιάρικα ξωτικά και τρελούτσικα καλικαντζαράκια. Όπως και να είναι οι ιστορίες, τα παιδιά λατρεύουν να τις ακούν και οι μεγάλοι να τις διηγούνται.
X-mas TIP: Μπροστά από το τζάκι, με φόντο το στολισμένο δέντρο, ξεκινήστε το δικό σας παραμυθένιο δέντρο, ξεκινήστε το δικό σας παραμυθένιο μαραθώνιο ιστορίας. Πως λειτουργεί; Απλά, αρχίζετε με μια φράση τη φανταστική σας ιστορία και ο καθένας συνεχίζει με τη δική του πρόταση.


Κ όπως Κάλαντα. Τι συνέβη όταν η λατινική λέξη «calenda» που σημαίνει «αρχή του μήνα» συνάντησε το ρήμα «καλώ»; Γεννήθηκαν τα κάλαντα! Ένα έθιμο που υπήρχε στη χώρα μας πολύ πριν εμφανιστεί στη γειτονική μας Ρώμη. Ήταν τότε που τα παιδιά, κρατώντας φαναράκια, τριγυρνούσαν στα δρομάκια τα βράδια της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και σκορπούσαν τα νέα της γέννησης του μικρού Χριστού απ’ άκρη σ’ άκρη.
X-mas TIP: Πόσες φορές έχει τύχει να ακούσετε παιδάκια να ψάλλουν τα κάλαντα δίχως να ξεχωρίζουν ούτε μια από τις λέξεις που λένε; Προσπαθήστε να μετατρέψετε τα κάλαντα σε μια γλυκιά ιστορία και εξηγήστε τα στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τους στίχους και το νόημά τους.

Λ όπως Λαμπιόνια. Αλήθεια, τι σημαίνουν, σύμφωνα με την παράδοση, όλα αυτά τα λαμπάκια με τα οποία στολίζουμε το σπίτι μας κάθε χρόνο; Τα μικροσκοπικά αυτά φωτάκια, όπως επίσης και τα κεριά, συμβολίζουν τη ζεστασιά και το φως που έφερε η γέννηση του Χριστού στις ζωές των ανθρώπων.
X-mas TIP: Στο δέντρο, το μπαλκόνι, τα παράθυρα ή μπλεγμένα στις γιρλάντες. Στολίστε με λαμπάκια και εκμεταλλευτείτε το άναμμά τους για μια μικρή οικογενειακή γιορτή, που θα σηματοδοτίσει την έναρξη των γιορτών, ανταλλάσσοντας ιδέες για το πώς θα θέλατε να περάσετε τα φετινά Χριστούγεννα.

Μ όπως Μπάλες. Σκεφτήκατε ποτέ πως ακόμα και οι μπάλες θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από ένα απλό στολίδι; Και όμως! Σκοπός τους δεν είναι μόνο να ομορφύνουν το δέντρο μας, αλλά να μας θυμίσουν το προπατορικό αμάρτημα μιας και βάσει των παραδόσεων, η μπάλα συμβολίζει το μήλο του προπατορικού αμαρτήματος.
X-mas TIP: Ζητήστε από έναν μαραγκό να σας κόψει 10 στρογγυλλά κόντρα πλακέ και να ανοίξει μια τρυπούλα. Διακοσμήστε τα με χρυσόσκονες, κορδέλες και χρώματα και κρεμάστε τα στο δέντρο σας. Ένα μοναδικό ενθύμιο όχι μόνο για εσάς, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Ν όπως Νιφάδες. Οι νιφάδες του χιονιού θα μπορούσαν να είναι το κερασάκι στη χριστουγεννιάτικη τούρτα μας. Όσο και αν θα θέλαμε, όμως, να έχουμε λευκά Χριστούγεννα, ο καιρός δεν είναι πάντα με το μέρος μας. Οπότε…
X-mas TIP: Για να φέρετε το… χιόνι στο σπίτι σας γεμίστε το με κάθε λογής νιφάδες. Ζαχαρένιες για τους κουραμπιέδες και τη βασιλόπιτα, κρυστάλλινες για το δέντρο και από βαμβάκι για τα παράθυρα. Ειδικά αυτές οι τελευταίες είναι πολύ εύκολες και οικονομικές μιας και αποτελούνται από ένα κομμάτι πετονιά και μικρές μπαλίτσες από βαμβάκι, οι οποίες στερεώνονται με τη βοήθεια λίγης κόλλας.
Ξ όπως Ξωτικά. Σύμφωνα με ένα σκανδιναβικό μύθο, τα ξωτικά ήταν νάνοι που φύλαγαν τα σπίτια από το κακό. Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να αποκαλυφθεί ο αληθινός λόγος της ύπαρξής τους… Γύρω στο 1800, λοιπόν οι Σκανδιανβοί απεφάνθησαν πως τα ξωτικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οι αγαπημένοι βοηθοί του Άι-Βασίλη!
X-mas TIP: Αλήθεια, πως φαντάζονται τα παιδιά τα ξωτικά; Με λίγες μπογιές και ένα μπλοκ ζωγραφικής μπορείτε εύκολα να το ανακαλύψετε. Αφού τελειώσετε με τη ζωγραφική, κόψτε τις φιγούρες, κολλήστε τες σε ξυλάκια, μοιράστε ρόλους και οργανώστε μια αυτοσχέδια κουκλοθεατρική παράσταση.

Ο όπως Ου. Ένα από τα βασικά κομμάτια του γιορτινού σκηνικού αποτελούν οι συνθέσεις των γκι και των ου. Η αλήθεια είναι, όμως, πως πολλοί μπερδεύουν τα κλαδιά των ου με αυτών των γκί. Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν… κλωνάρια με κόκκινους καρπούς έχουν μόνο τα ου. Αυτά με τους κίτρινους καρπούς είναι τα γκι. Λέγεται ότι τα αγκαθωτά φύλλα του ου συμβολίζουν τα μαρτύρια του Ιησού, ενώ οι κόκκινοι καρποί τις σταγόνες από το αίμα του. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις παραδόσεις, το ου πρωτοφύτρωσε πάνω στις πατημασιές του Χριστού, γι’ αυτό είναι γνωστό και ως «Άγιο Δέντρο».
X-mas TIP: Ένα μεγάλο βάζο με ου θα ομορφύνει ακόμα περισσότερο το χριστουγεννιάτικο σαλόνι ή της τραπεζαρία σας. Μόνο, προσοχή, γιατί τα φύλλα του τσιμπάνε.

Π όπως Ποδαρικό. Σίδερο για την υγεία και ρόδι για την τύχη! Αυτά αποτελούν τα συστατικά ενός πετυχημένου ποδαρικού σύμφωνα με τις παραδόσεις. Βασική προυπόθεση, βέβαια, για την επιτυχία του είναι το πόσο γουρλής είναι αυτός που θα το κάνει. Τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι επέλεγαν ως επί το πλείστον παιδιά για να τους κάνουν ποδαρικό την Πρωτοχρονιά. Ο λόγος; Η αγνότητα της ψυχής τους!
X-mas TIP: Αναθέστε για αυτή τη χρονιά το ποδαρικό σε ένα από τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Μόλις περάσει την πόρτα του σπιτιού, κρατώντας στο χέρι του το ρόδι και το σίδερο, θα πρέπει να πατήσει το σίδερο για να είστε όλοι «σιδερένιοι» και μετά να σπάσει το ρόδι για την ευημερία της οικογένειας.

Ρ όπως Ρόδι. Αφθονία και πλούτος. Αυτές είναι οι δυο μαγικές λεξούλες τις οποίες αντιπροσωπεύει το ρόδι, ενώ το χρώμα και η εμφάνιση που έχουν οι ρώγες του μαρτυρούν το πόσο ευλογημένες και χαρούμενες μέρες σας επιφυλάσσει η νέα χρονιά. Όσο πιο κόκκινες, ζουμερές και γερές, τόσο καλύτερα!
X-mas TIP: Επισκεφτείτε μαζί με τα παιδιά το μανάβικο της γειτονιάς και διαλέξτε παρέα το ρόδι που θα κρατάει όποιος αναλάβει το ποδαρικό του σπιτιού.

Σ όπως Στολίδια. Μπάλες, αγιοβασιλάκια, αστέρια και κάθε λογής χριστουγεννιάτικες φιγούρες ομορφαίνουν στο άψε σβήσε όχι μόνο το δέντρο, αλλά και τη διάθεση.
X-mas TIP: Κάντε μια βόλτα σε ένα πάρκο προς αναζήτηση κουκουναριών τα οποία στη συνέχεια θα μεταμορφώσετε σε υπέροχα γιορτινά στολίδια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα απλώσετε σε ένα τραπέζι, να γεμίσετε μπολάκια με διαφόρων χρωμάτων χρυσόσκονη και «χιόνι» και αφού βάλετε κόλλα στις σχισμές των κουκουναριών, να τα βουτήξετε μέσα. Όταν στεγνώσουν, μπορείτε να τα δέσετε από το κοτσανάκι με πετονιά ή πολύχρωμες κορδέλες.

Τ όπως Τρείς Μάγοι. Γκασπάρ, Μελχιόρ και Βαλτάσαρ. Οι τρείς μάγοι ήταν οι πρώτοι που επισκέφτηκαν την ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ και πρόσφεραν τα δώρα τους στον νεογέννητο Χριστό.
X-mas TIP: Επισκεφτείτε, παρέα με τα παιδιά, ένα βιβλιοπωλείο και αναζητήστε παραμύθια που να εξιστορούν το βράδυ της Γέννησης, την επίσκεψη των Μάγων και όλα όσα συνέβησαν τη μαγική αυτή νύχτα. Κάποια από αυτά, μάλιστα, μπορεί να συνοδεύονται από υπέροχες τρισδιάστατες εικόνες και αναπτύγματα, κάτι που θα κάνει την ανάγνωση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Υ όπως Υποσχέσεις. Μια παλιά παράδοση ήθελε τους ανθρώπους να προυπαντούν το νέο έτος με πολλές υποσχέσεις. Στις μέρες μας η παράδοση αυτή έγινε συνήθεια με αποτέλεσμα καταιγισμό υποσχέσεων που ποτέ δεν τηρούνται! Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα, μόλις ένας στους δέκα τηρεί την υπόσχεση που έδωσε με αφορμή το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
X-mas TIP: «Βλαβερές για την υγεία μας αποδεικνύονται οι πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις». Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας που ανακοινώθηκε το 2009 από το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την ψυχική υγεία «Mind». Η ανάγκη να θέσουμε στόχους, πολλές φορές ουτοπικούς, μας φορτώνει με επιπλέον άγχος με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε πολλές φορές στα πρόθυρα κατάθλιψης. Τι σημαίνει αυτό; Αυτά τα Χριστούγεννα αποφύγετε τις βαρύγδουπες υποσχέσεις. Σκεφτείτε μόνο πως αρκεί να είστε δίπλα σε αυτόύς που αγαπάτε.

Φ όπως Φάτνη. Ξύλινες, γυάλινες ή πορσελάνινες μικροκατασκευές, αλλά και ομοιώματα από ψίχα ψωμιού ή κερί συνέθεταν τις πρώτες φάτνες που εμφανίστηκαν στα σπίτια των πιστών. Αργότερα, οι επιλογές υλικών για την κατασκευή τους άρχισαν να πληθαίνουν: Ασήμι, πυλός, ζυμάρι προστέθηκαν στον κατάλογο χαρίζοντας εναλλακτικές επιλογές για όλα τα γούστα και τις τσέπες. Η φάτνη με τη σημερινή της μορφή χρονολογείται μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα και αποτελεί ιταλική παράδοση.
X-mas TIP: Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να στήνουν κάθε χρόνο ολόκληρα χωριουδάκια γύρω από τη φάτνη τους. Αν η ιδέα αυτή σας αρέσει, μπορείτε να προμηθευτείτε ομοιώματα ανθρώπων, ζώων, σπιτιών και δέντρων, τσόχα και χλόη και καφέ χαρτί για τα βουνά και να στήσετε τη δική σας παραμυθένια Βηθλεέμ.

Χ όπως Χριστόψωμο. Το χριστόψωμο είναι το «ψωμί του Χριστού». Συμβολίζει την ενότητα και την αφθονία. Ευλογεί το σπίτι, την οικογένεια και τον νοικοκύρη, ο οποίος ανήμερα των Χριστουγέννων το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει στα υπόλοιπα μέλη. Το μισό ζυμάρι χρησιμεύει ως βάση, ενώ το υπόλοιπο μισό οι νοικοκυρές φτιάχνουν το σταυρό που μπαίνει από πάνω.
 X-mas TIP: Εκτός από το σταυρό, οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν  ένα κομμάτι επιπλέον ζύμης με την οποία φτιάχνουν στολίδια όπως φυλλαράκια, λουλούδια, πουλάκια κ.α., για να στολίσουν την υπόλοιπη επιφάνεια του ψωμιού. Σας προτείνουμε αυτά τα Χριστούγεννα να ετοιμάσετε το δικό σας χριστόψωμο και να το διακοσμήσετε μαζί με τα παιδιά σας.

Ψ όπως ψώνια. Δώρα, ρούχα, παιχνίδια, στολίδια… Τα ψώνια των γιορτών δεν τελειώνουν ποτέ! Παρ’ όλα αυτά, δεν παύουν να αποτελούν μια από τις αγαπημένες ασχολίες όσων έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια βόλτα στα μαγαζιά και πολλές σακούλες γεμάτες καλούδια.
X-mas TIP: Για κάποιους ανθρώπους οι αγορές και τα δώρα αποτελούν άπιαστη πολυτέλεια. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να τους χαρίζατε αυτή τη χαρά προσφέροντάς τους το «μικρό κουτί των Χριστουγέννων» και κάποια ρουχαλάκια που δεν θέλετε πια; Ντύστε με χρωματιστό χαρτί ένα κουτί παπουτσιών και γεμίστε το με σοκολατίτσες και καραμέλες, 2-3 στολιδάκια και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα. Παράλληλα, ετοιμάστε μια τσαντούλα με παλιά ρουχαλάκια σε καλή κατάσταση. Η κίνηση αυτή θα γεμίσει χαρά όχι μόνο εκείνους, αλλά και εσάς.

Ω όπως Ω, έλατο! Το έθιμο του στολισμού του δέντρου, κατά πάσα πιθανότητα, μας ήρθε από τη Γερμανία και σύντομα αντικατέστησε το χριστόξυλο, ένα κομμάτι ξύλο αγκαθωτό το οποίο οι πρόγονοί μας έκαιγαν στο τζάκι τους την παραμονή των Χριστουγέννων για να απομακρύνουν τους καλικάντζαρους και να προφυλάξουν το βιος τους από όλα τα κακά.
X-mas TIP: Ξεκινήστε το στόλισμα του δέντρου ανοίγοντας ένα ένα τα στολίδια σας. Μην βιαστείτε. Προσπαθήστε να το ζήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Βάλτε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, σκαρφιστείτε ιστορίες για τις χριστουγεννίατικες φιγούρες που κρεμάτε στα κλαδιά του δέντρου και αφού το στολίσετε, ξεκινήστε όλοι μαζί να το «χιονίζετε» από την κορφή έως τη βάση του.


Πηγή: Περιοδικό «Παιδί και νέοι γονείς», Μάρθα Αγγελοπούλου