Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Χοιρινό στο φούρνο μαριναρισμένο με χυμό από ρόδι και πετιμέζι.






Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες και 40 λεπτά
Για 10 άτομα



Υλικά
1 μπούτι γύρω στα 4 κιλά
10 σκελίδες σκόρδο
10-15 κλαδιά δεντρολίβανο φρέσκο
8 μανταρίνια κομμένα στη μέση
200γρ. πετιμέζι
200γρ. συμπυκνωμένο χυμό ροδιού
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζουμε τα σκόρδα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι μαζί με το χυμό ροδιού. Με το αλατοπίπερο τρίβουμε καλά το χοιρινό μπουτάκι από όλες τις πλευρές και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα να τραβήξει. Αμέσως μετά με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε 10 τρύπες μέσα στις οποίες βάζουμε από μια σκελίδα σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο.
Σε ένα ταψί που χωράει ίσα ίσα το μπουτάκι απλώνουμε τα κλαδάκια δενδρολίβανου. Τοποθετούμε από πάνω το μπούτι και με ένα πινέλο το αλείφουμε με το μείγμα από το πετιμέζι και το χυμό ροδιού. Βάζουμε γύρω γύρω τα μανταρίνια. Το αφήνουμε έτσι να μαριναριστεί για 2 ώρες τουλάχιστον. Ανα μισάωρο αλείφουμε το χοιρινό με το μείγμα από το πετιμέζι και το ρόδι.
Τέλος, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες στους 180ο C. Στις 2 ώρες επάνω το τρυπάμε με ένα μαχαίρι να δούμε πόσο έχει ψηθεί. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το κρέας να ψηθεί καλά και να ροδίσει η πέτσα του. Το σερβίρουμε πάνω σε μεγάλο ξύλο κοπής και το κόβουμε σε φέτες.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης