Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Φιλέτο WELLINGTON


Φιλέτο WELLINGTON



Χρόνος προετοιμασίες 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 6 άτομα

Υλικά
2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας
1 μοσχαρίσιο ή βοδινό φιλέτο ολόκληρο βάρους περίπου 1 ½ κιλού
600 γρ. μανιτάρια άγρια κατά προτίμηση, αλλά αν δεν βρείτε τουλάχιστον 2 ειδών καλλιεργημένα (champignon de paris, πλερώτους, πόρτο μπέλο)
200 γραμ bloc de foie gras
1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 μικρό κρεμμυδάκι τριμμένο στον τρίφτη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ένα τηγάνι μαζί με το μισό βούτυρο. Τα σβήνετε με το λευκό κρασί, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνετε. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά σε ήπια φωτιά και να στεγνώσει εντελώς το τηγάνι. Τα βάζετε σε πιατέλα και αφήνετε να περιμένουν.
Σοτάρετε το φιλέτο σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά παντού και να σκουρύνει. Το αλατοπιπερώνετε και το ακουμπάτε σε πιατέλα να σουρώσει τα υγρά του. Παίρνετε το 1 φύλλο της σφολιάτας και το απλώνετε σε λεία επιφάνεια. Το αλείφετε με το φουά γκρα αφήνοντας 2 δάκτυλα κενά σε όλη την περιφέρεια του φύλλου. Επάνω στο φουά γκρα απλώνετε τα μανιτάρια. Στο κέντρο του φύλλου και επάνω στα μανιτάρια τοποθετείτε το φιλέτο ολόκληρο. Τυλίγετε το φιλέτο με τη σφολιάτα δημιουργώντας ένα ρολό, βρέχοντας τις άκρες με λίγο νεράκι για να κολλήσουν. Τοποθετείτε το φιλέτο μέσα σε ένα ταψί με την ένωση της σφολιάτας προς τα κάτω να μην φαίνεται.
Με το 2ο φύλλο σφολιάτας και με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού μαχαιριού κόβετε λεπτές λωρίδες και διακοσμείτε το ρολό τοποθετώντας τες επάνω του διαγωνίως σαν μπακλαβαδάκια. Ψήνετε στους 180ο C για 30 λεπτά με το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε ακόμα 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει χρυσή η σφολιάτα. Το αφήνετε να χλιαρέψει και με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού μαχαιριού το κόβετε σε φέτες πάχους 1 εκατοστού. Το σερβίρετε στα πιάτα γαρνίροντάς το με λεπτοκομμένες πατατούλες φούρνου. 


Πηγή: http://www.eliasmamalakis.gr