Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Μύδια σούπα με σαφράν








Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα




Υλικά
2 κιλά μύδια με το κέλυφός τους
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο
¼ του γρ. κρόκο Κοζάνης
χυμό από 1 λεμόνι
1φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Με ένα σκληρό σφουγγάρι τρίβουμε τα μύδια για να καθαρίσουν καλά. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με καθαρό νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε, ρίχνουμε ένα ποτήρι λευκό κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Περιμένουμε να πάρει βράση και ανοίγουμε ξανά την κατσαρόλα μετά από 5 λεπτά. Όσα μύδια είναι κλειστά τα πετάμε. Τα υπόλοιπα τα βγάζουμε στην άκρη. Προσθέτουμε άλλα 2 νεροπότηρα νερό, τον γλυκάνισο, τον κρόκο Κοζάνης και αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε τη σούπα για 15 λεπτά επιπλέον και ξαναρίχνουμε τα μύδια. Πριν τα βγάλουμε στο τραπέζι τα περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Σερβίρουμε τα μύδια σε βαθιά πιάτα μαζί με το ζουμί τους.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης