Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Μπακλαβάς με χουρμάδες και καρύδι







Χρόνος προετοιμασίας 35 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα & 15 λεπτά
Για 1 μέτριο ταψί


Υλικά
1 πακ.φύλλο κρούστας
200γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, σε ψιλά κομματάκια
400γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
1 κουτ.σούπας κανέλα σκόνη
10 γαρίφαλα κοπανισμένα
1 ποτ.νερού βούτυρο γάλακτος
 3 ποτ.νερού ζάχαρη
2 ποτ.νερού νερό
200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τους χουρμάδες, την κανέλα και το γαρίφαλο. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και αλείφουμε το ταψί με ένα πινέλο. Απλώνουμε δυο φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά του. Πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα της γέμισης, βάζουμε ένα φύλλο και λίγη γέμιση. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μείνουν δυο φύλλα με τα οποία θα σκεπάσουμε τον μπακλαβά μας.
Συγυρίζουμε καλά τα φύλλα γύρω γύρω. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά σε τρίγωνα κομμάτια. Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο που έχει μείνει μέχρι σχεδόν να βράσει και περιχύνουμε τον μπακλαβά στα σημεία που κόψαμε με το μαχαίρι. Τον ψήνουμε στο φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά περίπου στους 180ο C. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει.
Όσο ο μπακλαβάς ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να βράζει και να σχηματιστεί ένα πηχτό σιρόπι. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα με το σιρόπι.
Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνουμε με το σιρόπι σοκολάτας σημαδεύοντας και πάλι τα κοψίματα του μαχαιριού. Τον αφήνουμε να τραβήξει για 30 λεπτά τουλάχιστον. Μετά τον κόβουμε σε τρίγωνα και τον σερβίρουμε σε πιατέλα.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης