Μαγειρίτσα της Τήνου
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Υλικά
1 αρνίσιο κεφαλάκι με το λαιμό του
5 αρνίσια ποδαράκια
½ κιλό αρνίσια εντεράκια ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
½ κιλό συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Λίγα φύλλα σέσκουλα ψιλοκομμένα
3 καρότα κομμένα σε μικρούς κύβους
1 πατάτα κομμένη σε κύβους
4 φύλλα σέλινο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 αυγά
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε το κεφαλάκι, το λαιμό και τα ποδαράκια μέχρι να μαλακώσουν και σουρώνετε το ζουμί τους. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε όλα τα λαχανικά. Προσθέτετε κατόπιν το ζωμό, τη γλώσσα και τα μάγουλα από το κεφαλάκι ψιλοκομμένα, το κρέας από το λαιμό και τα ποδαράκια, τα συκωτάκια και τα εντεράκια. Συμπληρώνετε 1 ½ λίτρο νερό, αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να σιγοβρ΄σουν 30 λεπτά. Στα τελευταία 15 λεπτά ρίχνετε και το ρύζι.
Ετοιμάζετε αυγολέμονο και το ρίχνετε λίγο λίγο στη μαγειρίτσα, που μόλις έχει σταματήσει να βράζει, ανακινώντας την ζωηρά. Αποσύρετε το σκεύος από την εστία, αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.
Πηγή: Κουζίνα και ποιότητα ζωής