Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Τυροκριτσίνια με πικάντικη σάλτσα







Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 15 λεπτά
Θερμίδες ανά κομμάτι: 117kcal/4γρ.πρωτ., 8γρ.λιπ
Για 15 κριτσίνια


Υλικά
Για τα κριτσίνια
100γρ. αλεύρι
100γρ. βούτυρο
100γρ. ρικότα
1 κρόκο αυγού + 1 αυγό
65γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
1 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
Για τη σάλτσα
1 αποξηραμένο κόκκινο τσίλι
1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιαντρου
½ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι εσαλότ
100γρ. ντοματοπολτό
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
αλάτι, πιπέρι
ξύδι


Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το κρύο βούτυρο, τη ρικότα, τον κρόκο και την παρμεζάνα και πλάθουμε μια σφιχτή ζύμη. Τη δουλεύουμε καλά και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0,5εκ. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C πάνω κάτω ή στους 160ο C στον αέρα. Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα κριτσίνια. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα, θρυμματίζουμε το τσίλι και το καβουρντίζουμε σε αλάδωτο τηγάνι μαζί με τον κόλιανδρο, το κύμινο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το ανακατεύουμε με το μείγμα των μπαχαρικών, τον τοματοπολτό και την κέτσαπ, και νοστιμίζουμε τη σάλτσα με αλάτι, πιπέρι και ξύδι, μέχρι να γίνει πικάντικη. Τη σερβίρουμε με τα τυροκριτσίνια.

Πηγή: Βιβλίο συνταγών «Συνταγές για πάρτι»