Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Σάμαλι Πολίτικο





Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 40-50 κομμάτια



Υλικά
1 ½ φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 ½ φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού σόδα
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
25 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
4 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι
2 ½ φλιτζ. ζάχαρη
1 ½ φλιτζ. νερό
1/3 φλιτζ. γλυκόζη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 βανίλια


Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και τα ρίχνουμε στη συνέχεια μέσα στο μείγμα του σιμιγδαλιού. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά το σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό και στρώνουμε την επιφάνεια του με υγρή σπάτουλα. Το αφήνουμε να σταθεί 2 – 3 ώρες, να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Το κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια και βάζουμε μισό αμύγδαλο στο κέντρο του κάθε κομματιού. Το ψήνουμε στους 180ο C, για 35’ με 40’, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια του με βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί και τα βράζουμε για 5’ περίπου. Περιχύνουμε το γλυκό μας, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά.