Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΟΥΠΑ






Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 40 λεπτά
Για 6 άτομα




ΥΛΙΚΑ:
1 ½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας από στήθος ή κότσι μαζί με το κόκαλο
5 μεγάλες πατάτες
6 καρότα καθαρισμένα
3 κρεμμύδια μεγάλα καθαρισμένα
1 ρίζα σέλινο
2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
1 κομμάτι λάχανο
Αλάτι & πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑ:
1/3 νεροπότηρο ρύζι για σούπα
2 αβγά
Χυμό από 1 λεμόνι
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ:
1 ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 ½ λεμόνι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2,5 λίτρα νερό. Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε στην κατσαρόλα όσο το νερό είναι ακόμα κρύο. Ανάβουμε το μάτι και το μαγειρεύουμε για 45’ περίπου, ξαφρίζοντας καλά την επιφάνεια. Κατόπιν, βάζουμε μέσα τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σούπα μας για 45’ ακόμα και μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κρέας.
Με τη βοήθεια μια τρυπητής κουτάλας απλώνουμε τα λαχανικά σε μεγάλη πιατέλα βάζοντας μαζί τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τα πράσα. Το κρέας το βάζουμε σε άλλη πιατέλα.
Σουρώνουμε το ζωμό της κατσαρόλας για να φύγουν τα μικρά κομματάκια από τα λαχανικά που έμειναν μέσα. Τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις γίνει το ρύζι, ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χτυπάμε χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια μέχρι το ασπράδι να γίνει μαρέγκα και ο κρόκος να ασπρίσει. Τα ενώνουμε και ρίχνουμε το λεμόνι. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ λίγη σούπα για να αυξηθεί η θερμοκρασία και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση και διατηρούμε τη σούπα ζεστή.
Ετοιμάζουμε και το λαδολέμονο για τα λαχανικά και το κρέας. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα πηχτό λαδολέμονο και περιχύνουμε τα λαχανικά και το κρέας. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και σερβίρουμε αμέσως, μαζί με τα λαχανικά και το κρέας.



Πηγή: Περιοδικό «OLIVE» ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ