Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Αλμυροί λουκουμάδες με προσιούτο και τρία τυριά

Αλμυροί λουκουμάδες με προσιούτο και τρία τυριά



Χρόνος προετοιμασίες 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Για 20 κομμάτια
  

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
½  κουταλάκι γλυκού τριμμένο ξερό τσίλι
400γρ. ντοματάκια κονσέρβας
6 φρέσκα φύλλα βασιλικού, κομμένα στη μέση
αλάτι/μαύρο πιπέρι
1 κούπα φρέσκο τυρί ρικότα
1 κούπα χοντροτριμμένα ξερά ψίχουλα ψωμιού
½  κούπα τριμμένο τυρί πεκορίνο
1⁄3 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα
1 κουταλάκι γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό
½  κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/8  κουταλάκι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
3 κρόκοι αυγών
2 ολόκληρα αυγά
110γρ. λεπτές φέτες προσιούτο, ψιλοκομμένες
¼  κούπας αλεύρι
½  κούπα τριμμένη φρυγανιά
ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα


Εκτέλεση
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ρίξτε μέσα το τσίλι και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για 1 λεπτό.
Προσθέστε τις ντομάτες και το βασιλικό και ανακατέψτε. Αφήστε να πάρουν βράση, γυρίστε τη φωτιά στο μέτριο και βράζετε τη σάλτσα για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αλατοπιπερώστε, γυρίστε τη φωτιά στο χαμηλό για να διατηρήσετε τη σάλτσα ζεστή.
 Σε ένα μπολ βάλτε μαζί τη ρικότα, τα ψίχουλα ψωμιού, το πεκορίνο, τη μοτσαρέλα, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, τους κρόκους και το προσιούτο. Ανακατέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά. Αλατοπιπερώστε, σκεπάστε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να σφίξει η γέμιση. Βάλτε, ξεχωριστά, σε τρία πιάτα τα ολόκληρα αυγά χτυπημένα, την τριμμένη φρυγανιά και το αλεύρι. Με τα χέρια σας παίρνετε ποσότητα από το μείγμα τυριού και πλάθετε σε κεφτεδάκια των 3 εκ.. Τα περνάτε πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά. Τα αφήνετε στην άκρη σε ένα δίσκο όπου έχετε στρώσει λαδόκολλα. Βάλτε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και αφήστε να κάψει καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Παίρνοντας, λίγους λίγους, τους λουκουμάδες τηγανίστε τους για περίπου 3 λεπτά, γυρίζοντας τους κατά διαστήματα ώστε να ροδίσουν παντού. Με μια τρυπητή κουτάλα τους μεταφέρετε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Σερβίρετε αμέσως μαζί με τη σάλτσα ντομάτας.



Πηγή: http://delicieuses.forumotion.net