Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Τάρτα με βασιλομανίταρα και Vinsanto


Τάρτα με βασιλομανίταρα και Vinsanto



Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 6 άτομα
  

Υλικά
Για τη ζύμη:
180 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
¼ κ.κ. αλάτι
90 γραμμ. κρύα μαργαρίνη, σε κυβάκια
κρόκο από 1 μέτριο αυγό ανακατεμένο με 2 κ.σ. παγωμένο νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο, για τη φόρμα

Για τη γέμιση:
15 γραμμ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα
360 γραμμ. φρέσκα βασιλομανίταρα, σε λεπτές φέτες
4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
½ φλιτζ. Vinsanto
αλάτι και πιπέρι
3 αυγά, χτυπημένα
250 γρ. μασκαρπόνε
60 γρ. παρμεζάνα
15 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Αλείφουμε μια φόρμα για τάρτα 24 εκ. (ή φορμάκια, ανάλογα με τη συνταγή) με το λάδι και τη/τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε στο multi το αλεύρι με το αλάτι για να αεριστούν καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και χτυπάμε ακόμη λίγο, ανάβοντας και σβήνοντας το multi, ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υφή τριμμένης φρυγανιάς. Προσθέτουμε το αυγό, και χτυπάμε ακόμη λίγο έως ότου αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, μεταφέρουμε το ζυμάρι εκεί και πλάθουμε μία μπάλα (ή πολλές μικρότερες, ανάλογα με τη συνταγή). Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, με διάμετρο κατά 2 εκ. μεγαλύτερη από αυτήν της φόρμας που χρησιμοποιούμε κάθε φορά. Στρώνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα. Την πιέζουμε με τα χέρια μας για να κολλήσει καλά στα τοιχώματα και αφαιρούμε όση προεξέχει. Τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τη φόρμα (ή τα φορμάκια) στο ψυγείο για 1 ώρα –ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά, σε περίπτωση που βιαζόμαστε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο, απλώνουμε επάνω στο αντικολλητικό χαρτί ξερά φασόλια ώστε το βάρος τους να μην αφήσει την τάρτα να φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και την ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί και τα φασόλια και ψήνουμε την τάρτα ώσπου η άκρη της να πάρει ένα μπισκοτένιο χρώμα, περίπου για 5-7 λεπτά ακόμη.

Tip
• Για να νοστιμίσει η ζύμη σας, μπορείτε να προσθέσετε κάτι από τα ακόλουθα: 2 κ.σ. παπαρουνόσπορο, 1 χουφτίτσα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό, 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα, 1 κ.κ. κύμινο, λίγες μαύρες ή πράσινες ελιές, 3 αποξηραμένα ντοματίνια ψιλοκομμένα, 1 κ.σ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, καρύδια ή κουκουνάρια.

Για τη γέμιση: Μουλιάζουμε τα ξερά μανιτάρια σε ζεστό νερό για ½ ώρα, σουρώνουμε, τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο αλάτι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ξερά και φρέσκα, και μόλις βγάλουν λίγο ζουμάκι περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να μελώσουν, για περίπου 10 λεπτά ακόμη. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε όσο πιπέρι επιθυμούμε. Χτυπάμε στο multi τα αβγά με τα τυριά, προσθέτουμε τον βασιλικό και μεταφέρουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε προσεκτικά και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην προ ψημένη τάρτα. Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει όλη η επιφάνεια.

Tip
• Αν δεν βρείτε αποξηραμένα βασιλομανίταρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ιταλικά porcini. Μπορείτε επίσης να βάλετε όποιο φρέσκο μανιτάρι επιθυμείτε, καλύτερη γεύση όμως έχουν τα άγρια μανιτάρια της χώρας μας.

Πηγή: ΒΗΜΑgourmet