Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ζύμη μπριός σφολιάτα


Ζύμη μπριός σφολιάτα


Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής 3 ώρες
Χρόνος ψύξης 1 ώρα
Για 500γρ. ζύμη


Υλικά
250γρ. σκληρό αλεύρι
20γρ. μαγιά μπίρας
15γρ. ζάχαρη
3γρ. αλάτι
1 αβγό πολύ κρύο
2 κουτ. σούπας γάλα πλήρες
100γρ. κρύο βούτυρο

Εκτέλεση

Ρίξτε το αλεύρι επάνω στην επιφάνεια εργασίας ή μέσα σε ένα γυ΄΄αλινο μπολ. Τρίψτε τη μαγιά μέσα στο αλεύρι, προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι. Δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή στην αρχή, διότι το αλάτι και η ζάχαρη θα καταστρέψουν τη μαγιά. Ανοίξτε ένα κενό στη μέση του αλευριού και ρίξτε εκεί το αβγό και το γάλα και με ένα κουτάλι ανακατέψτε τα όλα αυτά γρήγορα. Μόλις η ζύμη είναι ομοιογενής, σταματήστε το ζύμωμα. Σχηματίζοντας ένα σφαιρικό σχήμα, τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλτε την στον καταψύκτη. Όταν κρυώσει, δουλέψτε την και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο με μήκος τριπλάσιο από το πλάτος του.
Σε μπολ, μαλακώστε το βούτυρο με μια σπάτουλα. Απλώστε τη μισή ποσότητα στα 2/3 της κάτω πλευράς της ζύμης και διπλώστε μια φορά. Προσέξτε οι γωνίες να είναι ορθές. Βάλτε τη ζύμη 30 λεπτά στην κατάψυξη και ύστερα 1 ώρα στο ψυγείο. Επαναλάβετε τη διαδικασία ανοίγματος της ζύμης με τον πλάστη χωρίς όμως να προσθέσετε βούτυρο. Ξανασχηματίστε με τον πλάστη ένα παραλληλόγραμμο.
Απλώστε το υπόλοιπο βούτυρο στα 2/3 της κάτω πλευράς του παραλληλόγραμμου. Διπλώστε τη μια βουτυρωμένη πλευρά προς το κέντρο και την κάτω πλευρά από πάνω. Ξαναβάλτε τη ζύμη 30 λεπτά στον καταψύκτη και μετά 1 ώρα στο ψυγείο. Όταν θα έχετε φορμάρει τη ζύμη, αφήστε τη να φουσκώσει 2 ώρες στο ψυγείο, πριν τη βάλετε στο φούρνο.

* Τα υλικά πρέπει να είναι πολύ κρύα, γιατί η μαγιά αποτελείται από μικροοργανισμούς, δηλαδή μονοκύτταρα έμβια όντα που δεν πολλαπλασιάζονται παρά μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Ελευθεροτυπίας, Βαγγέλης Δρίσκας