Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

6 Ιδέες Μαγειρικής Ανακύκλωσης






Μερικές έξυπνες προτάσεις για μαγειρική ανακύκλωση.





  • 1.                     Τη λαχανοσαλάτα που περίσσεψε, μπορείτε να τη σοτάρετε ελαφρώς με ελάχιστο ελαιόλαδο και να την σερβίρετε ως ζεστή σαλάτα με προσθήκη ρίγανης. Επίσης, μπορεί να γίνει πιλάφι με προσθήκη ρυζιού. 

  • 2.      Το υπόλοιπο από το σπανακόρυζο μπορεί να γίνει μία νόστιμη ομελέτα. Αν μας έχουν περισσέψει 2-3 φλιτζ., θα προσθέσουμε 6 αυγά χτυπημένα, 150γρ. λευκό τυρί της αρεσκείας μας και 1 φλιτζ. άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο. Θα αδειάσουμε το περιεχόμενο σε ένα ταψάκι λαδωμένο και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C, για 15 με 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει το αυγό και να ροδίσει.
  • 3.      Αν μας περισσέψει 1 φλιτζ. κιμάς από μακαρόνια, μπορούμε να τον κάνουμε με κριθαράκι στην κατσαρόλα. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν αρχίσουν να βγάζουν το άρωμά τους, ρίχνουμε 2 φλιτζ. κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και 4 φλιτζ. ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πότε – πότε, για 15’. Αν χρειαστεί, κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε νερό. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε ½ φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  • 4.      Αν μας περισσέψουν 2-3 φλιτζ. όσπρια, τα βάζουμε να ζεσταθούν με τα υγρά τους μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζ. ρύζι, το ανάλογο νερό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20’. Σβήνουμε το μάτι, αφήνουμε 2’ και σερβίρουμε συνοδεύοντας με ελιές, πιπεριές τουρσί και καπνιστή πέστροφα με λεμόνι και μάραθο.
  • 5.      Με 1 ½ φλιτζ. λαδερό αρακά, χωρίς τις πατάτες, μπορούμε να κάνουμε σπαγκέτι με φέτα και αρακά. Χτυπάμε στο μούλτι 1 φλιτζ. ντοματάκια, τα βάζουμε να βράσουν σε μια μέτρια κατσαρόλα με 1 φλιτζ. νερό, 1 φύλλο δάφνης και αλατοπίπερο για 20’. Ρίχνουμε τον αρακά μαζί με 1 ½ φλιτζ. φέτα σε κυβάκια και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με βρασμένα μακαρόνια και προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο. Μοιράζουμε στα πιάτα, περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
  • 6.      Το χθεσινό μπρόκολο ή κουνουπίδι, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πολύ νόστιμο ογκρατέν. Αραδιάζουμε τα μπουκετάκια που μας περίσσεψαν σε ένα μικρό ταψί, τα περιχύνουμε με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σκορπίζουμε από πάνω 5 φέτες βραστό χοιρομέρι, κομμένο σε λωρίδες και 3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κυβάκια. Περιχύνουμε με μια κρέμα την οποία φτιάχνουμε ανακατεύοντας με το σύρμα 2 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο, 2 κουτ. σούπας γάλα, 1 αυγό χτυπημένο, 200γρ, γιαούρτι και αλατοπίπερο. Ψήνουμε στους 180ο C, για 30’.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος»