Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Vegan λαχανοντολμάδες με κιμά σόγιας


Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά

Για 5 άτομα

 


ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο λάχανο

4 μανιτάρια πορτομπέλο ή 8 σαμπινιόν, κομμένα σε κυβάκια

1 κολοκύθι, σε κυβάκια

1 καρότο, σε κυβάκια

1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μέτρια, σε κυβάκια

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

170γρ. σόγια, μουλιασμένη σε ζεστό νερό για 10’ και στραγγισμένη καλά

180γρ. ρύζι Καρολίνα

2 κουτ. γλυκού κουρκουμά

2 – 2 ½ φλιτζ. Νερό ή ζωμό λαχανικών

½ φλιτζ. Λευκό κρασί

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

Χυμό από 3 λεμόνια

1 κουτ. γλυκού κάρι

3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματίζουμε το λάχανο για περίπου 7-9 λεπτά σε νερό που βράζει. Το αφαιρούμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τη σόγια με την μισή ποσότητα μπαχαρικών μέχρι να τσιγαριστεί και να πάρει λίγο χρώμα. Αποσύρουμε σε ένα μπολ.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανικά με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ρύζι και το νερό ή τον ζωμό και σιγοβράζουμε. Μόλις βράσει το ρύζι και απορροφήσει όλο το υγρό του, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τη σόγια και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Χωρίζουμε με προσοχή τα φύλλα από το λάχανο. Παίρνουμε το φύλλο και στη μέση του προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολάκι. Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας στρώνουμε όσα φύλλα έσπασαν και τοποθετούμε ανά στρώσεις τους ντολμάδες μας στριμωχτά μεταξύ τους, για να μην διαλυθούν στο βράσιμο. Καλύπτουμε με νερό, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ρηχό πιάτο, για να παραμείνουν σταθεροί.

Μαγειρεύουμε για περίπου 35-40 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Χτυπάμε στο μούλτι το χυμό από τα λεμόνια, λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και το κορν φλάουρ. Σερβίρουμε και  περιχύνουμε τα ντολμαδάκια μας με τη σάλτσα λεμονιού που φτιάξαμε.